Αρχειο

Γιατί ακόμα ένα Ted και δη TedMed

Ο Μιχάλης Στάγκος γράφει στην A.V. για το TedMed Athens 2013

A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει πολλά TED. Και έχουμε δει και πολύ καλές ομιλίες. Αλήθεια είναι επίσης ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία τεράστια ανάγκη για δραστηριότητες που φέρνουν στο προσκήνιο νέους ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες που έχουν κάτι να πουν. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε τον όρο καινοτομία μεν, αλλά η αναζήτησή της είναι και περισσότερο απαραίτητη από ποτέ… κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο. 

Το ΤEDMED Live Athens 2013 (www.tedmedliveathens.com) φέρει λοιπόν την καινοτομία στο DNA του. Έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τη ΜΚΟ SciCo, και διοργανώνεται στις 21 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη υποστήριξη και την αιγίδα του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Το TEDMED Live Athens είναι μια κοινότητα ανθρώπων που στρέφουν το βλέμμα στις προκλήσεις του μέλλοντος. Στον πυρήνα της εκδήλωσης είναι η γιορτή των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας και η δύναμη να συνδέουμε φαινομενικά ασύνδετους τομείς της ζωής, με σκοπό να αλλάξει ο κόσμος της υγείας και της ιατρικής προς το καλύτερο.

Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανθρώπους που κάνουν κάθε μέρα με τις πράξεις τους τη διαφορά και επηρεάζουν την ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Θα γνωρίσουμε τον 15χρόνο Jack Andraka, πώς διαγνωσκει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα. Θα μάθουμε από τη Δέσποινα Σανούδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, τι γίνεται όταν τα φάρμακα δεν δουλεύουν. Η Ομάδα Symbiosis θα παρουσιάσει μία καινοτόμα προσέγγιση για το Alzheimer, ενώ ο Jetse Goris, εκπαιδευτικός σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Groningen θα μας μιλήσει για το ηλεκτρονικό παιχνίδι που σχεδίασε για το Wii και πόσες ζωές σώζονται καθημερινά χάρις σε ένα παιχνίδι. Ακόμη μέσω της Brooke Roberts, βραβευμένης σχεδιάστριας πλεκτών και ακτινοδιαγνώστριας, θα ανακαλύψουμε πώς η ιατρική μπορεί να εμπνέει τη μόδα. Ενώ, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ιατρός, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» που πάσχει από Νωτιαία Μυική Ατροφία, θα μοιραστεί μαζί μας την αστείρευτη δύναμη και ψυχή του και θα μας εμπνεύσει με τη δική εκδοχή για το τι σημαίνει «δεν μπορώ».

Όλοι έχουμε ένα κοντινό πρόσωπο, φιλικό ή συγγενικό, που να έχει αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όλοι έχουμε ακούσει για περιπτώσεις ασθενών που ζουν επί χρόνια με μία νόσο και έχουν βρει τον τρόπο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της και να παλέψουν για την καθημερινότητα.

Στο TEDMED Live Athens θα δούμε μέσα από τη σκοπιά 20 εξαίρετων ομιλητών τι σημαίνει υγεία, πώς σχετίζεται με την τέχνη, τις πρωτοποριακές τεχνολογικές πλατφόρμες, τα social media τις καλές κοινωνικές πρακτικές, την επιχειρηματικότητα, και τελικά γιατί μας αφορά όλους.

Η απόφαση να κάνουμε μαζί με τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, co-curator και συνεργάτη το πρώτο TEDMED στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος μιας συνολικής προσπάθειας που λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στην κρίση που πλήττει την χώρα μας. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένου σε ένα αξιακό σύστημα που αναδεικνύει το ταλέντο, τον άνθρωπο, τις ιδέες, την καινοτομία, ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και εθελοντισμού και κυρίως να δημιουργήσει ευκαιρίες για να παραμείνουν οι ικανοί άνθρωποι στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι μέσα από TEDMED να εμπνεύσουμε και να δώσουμε έναυσμα σε ένα γόνιμο, αλλά και διασκεδαστικό και ανατρεπτικό διάλογο γύρω από θέματα υγείας.


O Μιχάλης Στάγκος είναι Co- Founder & Curator TEDMED Live Athens 2103