Αρχειο

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκρήξεις της Βοστώνης

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39090-83713.jpg

Δίδυμες ισχυρότατες εκρήξεις με διαφορά λίγων δευτερολέπτων κοντά στη γραμμή τερματισμού του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης. Μια διεθνής αθλητική συνάντηση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την «Ημέρα των Πατριωτών», πολιτειακή γιορτή της Μασαχουσέτης, προς τιμήν της εναρκτήριας μάχης της Αμερικανικής Επανάστασης, στο Λέξινγκτον. Τρεις νεκροί και 144 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός μιας γιορτής που εξελίχθηκε σε τραγωδία και αναβίωσε τον εφιάλτη των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Πάνω από το κέντρο της Βοστώνης και στην περιοχή των εκρήξεων έχει ήδη επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. «Προσευχόμαστε για τους τραυματίες της Βοστώνης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

n

Σκηνές χάους

«Οι δρομείς πλησίαζαν στη γραμμή τερματισμού. Λαχανιασμένοι, αλλά και με χαμόγελα ανακούφισης. Στις δύο πλευρές της οδού Μπόιλστον, εκατοντάδες θεατές χειροκροτούσαν και τους τελευταίους δρομείς φωνάζοντας: «Είστε όλοι νικητές». Η πρώτη έκρηξη και το σύννεφο του καπνού διέλυσε την ευφορία. Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας έβλεπα τι συνέβαινε. Δεν ανέπνεε. Είχε μείνει ακίνητη. Είχε το βλέμμα του νεκρού, καθώς στεκόταν δίπλα στα μεταλλικά κιγκλιδώματα και γύρω της δεκάδες άνθρωποι είχαν πέσει αιμόφυρτοι στο πεζοδρόμιο, κομμένα μέλη παντού και γυαλιά», γράφει μια μέρα μετά ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας, Boston Globe, Ντέιβιντ Άμπελ.

Μέσα στο χάος ο Άμπελ συνάντησε την Άλιξ Κολέτα. Μια νοσοκόμα 26 ετών, η οποία προσέφερε πρώτες βοήθειες σε ένα από τα πολλά υπαίθρια ιατρικά κέντρα που στήθηκαν αμέσως μετά τις εκρήξεις. Σοβαροί τραυματισμοί, ακατάσχετες αιμορραγίες και καρδιολογικά προβλήματα αντιμετώπισε προσφέροντας βοήθεια σε δεκάδες πολίτες, πολλοί εξ αυτών μικρά παιδιά. «Το απόλυτο χάος» είπε στο δημοσιογράφο της Boston Globe και περιέγραψε σκηνές εκατοντάδων ανθρώπων να τρέχουν πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, να φωνάζουν για βοήθεια αλλά και να αναζητούν απεγνωσμένα συγγενείς και φίλους.

n

Ο Καναδός Μάικ Μίτσελ είχε μόλις τερματίσει τον Μαραθώνιο Δρόμο της Βοστώνης και κοίταγε πίσω του στη γραμμή του τερματισμού, όταν αντίκρισε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «ογκώδη έκρηξη» με καπνό που έφτανε τα 15 μέτρα ύψος. «Όλοι φρίκαραν!» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Καναδός δρομέας από το Βανκούβερ. «Ένα κομμένο πόδι πετάχτηκε δίπλα στο κεφάλι μου!» δήλωσε ο θεατής Τζον Ρος, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο της πρώτης από τις δύο εκρήξεις. Και πρόσθεσε: «Έβγαλα τη ζώνη μου και την έδωσα για να δεθεί το ακρωτηριασμένο πόδι και να σταματήσει το αίμα ενός τραυματία».

«Είδα μερικά τρομερά τραύματα» είπε ο Μπράιαν Γουόκερ, που έσπευσε αμέσως μετά την έκρηξη και βοήθησε στην απομάκρυνση τραυματιών.

Η 39χρονη Άντρια Τζορτζ βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το σημείο της πρώτης έκρηξης και είπε στην Boston Globe πως ο φίλος της βρισκόταν λίγα μέτρα από το σημείο που έσκασε ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός. «Είναι αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του» είπε κλαίγοντας, «δεν έχω ζήσει κάτι πιο τρομακτικό στη ζωή μου».

n

Ο Ρόμπερτ Ραπόπορτ, γιατρός ακτινολόγος από τη Νέα Υόρκη, μόλις είχε τερματίσει και έπινε από ένα μπουκάλι νερό σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο της καταστροφής. «Ακούσαμε ένα μπαμ, μία ισχυρή έκρηξη» δήλωσε. «Έτρεχα για να τερματίσω όταν άκουσα δύο εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Η δεύτερη έγινε πίσω μου. Και μου φάνηκε ότι εξερράγη ένας κάδος απορριμμάτων» είπε ο δρομέας Κρις Κάσιντι.

Θρήνος στο Ντορτσέστερ

Ο Μάρτιν Ρίτσαρντς, οκτώ ετών, είναι ένα από τα θύματα των χθεσινών εκρήξεων. Η μητέρα του και η αδελφή του νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα. Από χθες το βράδυ όλη η κοινότητα του Ντορτσέστερ είχε συγκεντρωθεί στο εστιατόριο Τάβολο και παρακολούθησε από την τηλεόραση τις δραματικές σκηνές. Λίγες ώρες μετά έμαθαν για το θάνατο του Μάρτιν. «Είναι τόσο αγαπητή οικογένεια στην κοινωνία μας» δήλωσε μέλος του δημοτικού συμβουλίου, «έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην κοινότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι σουρεαλιστικό, τραγικό».

n

«Κανείς δεν έλεγε τίποτα»

Το απόγευμα, αμέσως μετά τις εκρήξεις, τα μπαρ ήταν γεμάτα με κόσμο που κοιτούσε την τηλεόραση χωρίς να βγάζει λέξη. Επικρατούσε μια απόκοσμη ησυχία. «Κανείς δεν έλεγε τίποτα» λέει μια σερβιτόρα, διότι απλά «δεν ήξεραν τι να πουν».

Το βράδυ η διάθεση ήταν κάπως διαφορετική. Όλοι ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν για τη φρίκη του μαραθωνίου. «Είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλεις να βρεθείς με κόσμο και να μιλήσεις» λέει η Πάτι Μα, η οποία έτρεξε στο μαραθώνιο και το βράδυ συναντήθηκε με φίλους της σε ένα από τα μπαρ της Βοστώνης. «Αντί να γιορτάζουμε το μαραθώνιο, προσπαθούμε να βγάλουμε νόημα σε κάτι αδιανόητο» συμπληρώνει.

Ο δήμαρχος της Βοστώνης, Τόμας Μενίνο, είναι κι αυτός ένας από τους τραυματίες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι και πήρε γρήγορα εξιτήριο για να αναλάβει τα καθήκοντά του. «Ο Μαραθώνιος είναι μια σπουδαία ημέρα για την πόλη της Βοστώνης, αλλά κατέληξε σε τραγωδία» δήλωσε από την αναπηρική καρέκλα και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων».

n

Ο 78χρονος Μπιλ Ίφρινγκ έτρεχε χθες για τρίτη φορά στο μαραθώνιο της Βοστώνης. Ήταν ένα βήμα πριν από τη γραμμή του τερματισμού. Ο φωτογραφικός φακός τον έπιασε να καταρρέει τη στιγμή της πρώτης έκρηξης και η φωτογραφία έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Μπιλ Ίφριγκ δήλωσε ότι άκουσε ένα δυνατό κρότο και αμέσως μετά βρέθηκε στο έδαφος. «Ήταν μόλις δυο μέτρα μακριά από μένα» δήλωσε, «ήταν αρκετά εκκωφαντικός ο θόρυβος». Ο 78χρονος αθλητής γλίτωσε ευτυχώς με μια γρατσουνιά στο γόνατο.

n

Ο γιος του Ίφριγκ ανέφερε στο Associated Press ότι παρακολουθούσε on line την κούρσα του πατέρα του και συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί μόνο όταν είδε στο Facebook τη φωτογραφία του 78χρονου, να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος. Ο ηλικιωμένος δρομέας έχει λάβει μέρος σε δεκάδες μαραθώνιους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ