Αρχειο

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα

Στη Βουλή για ψήφιση μέχρι τις 31 Μαίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
39087-83711.JPG

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο» για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, το οποίο κατόπιν θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί πριν τις 31 Μαΐου, όπου λήγει και η 6η κατά σειρά παράταση που έχει δοθεί για την υποβολή δηλώσεων «τακτοποίησης».

Στο νέο νομοσχέδιο οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους: Κτίσματα με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να νομιμοποιηθούν έναντι μικρού παράβολου, όπως και αυθαίρετα που κτίστηκαν πριν το 1975. Μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή το 10% του κτίσματος, τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την καταβολή προστίμου που διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας και τέλος μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

Το νέο πλαίσιο δεν προβλέπει «τακτοποίηση» ή νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε κτίσματα που βρίσκονται σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους ή αιγιαλό, και επίσης αναμένεται να μην υπάρξουν μειώσεις στα πρόστιμα και στα παράβολα «τακτοποίησης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ