Αρχειο

Πρόβα…κηδείας Θάτσερ

Ξημερώματα στους άδειους δρόμους του Λονδίνου με κανονικό φέρετρο - Φωτογραφίες και βίντεο

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Περισσότερα από 700 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων πήραν μέρος στις πρόβες –με κανονικό φέρετρο– για την κηδεία της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ. Μεγάλο μέρος των αξιωματικών και των στρατιωτών που συμμετείχαν στις πρόβες συνδέεται με τον πόλεμο στις νήσους Φόκλαντς.

n

Οι πρόβες ξεκίνησαν στις 4.50 τα ξημερώματα στους σκοτεινούς δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, με τη φρουρά της Αεροπορίας να μεταφέρει το φέρετρο πάνω σε άμαξα, ενώ μπροστά ένας ένστολος του Ναυτικού έδινε το ρυθμό με ένα τύμπανο συνοδευόμενος από δύο έφιππους φρουρούς. Από απόσταση ακουγόταν η ορχήστρα των Φρουρών της Ουαλίας.

n

n

Ο διοργανωτής της νεκρώσιμης πομπής, ταγματάρχης Άντριου Τσάτμπερν, δήλωσε ότι η πρόβα πήγε «πολύ καλά». Πρόκειται για τον ίδιο ταγματάρχη, ο οποίος είχε αναλάβει τη γαμήλια παρέλαση του πριγκιπικού ζεύγους Γουίλιαμ και Κέιτ αλλά και τον εορτασμό του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου πέρυσι.

n

 

n

n

Η ορχήστρα έφτασε στον Καθεδρικό στις 5.30, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα μια άμαξα με το φέρετρο τυλιγμένο στη βρετανική σημαία εμφανίστηκε. Ομάδα ένστολων πήρε στη συνέχεια το φέρετρο και το μετέφερε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το μόνο που αποφεύχθηκε στην πρόβα ήταν η σειρά πυροβολισμών, προκειμένου να μην ενοχληθούν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.  

n

n

Αποστολή προσκλήσεων

Οι προσκλήσεις για την κηδεία της βαρόνης Θάτσερ έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται. Ο κατάλογος των καλεσμένων αποφασίστηκε από την οικογένεια της εκλιπούσης μαζί με την κυβέρνηση κι άλλα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος. Συμπεριλαμβάνει συγγενείς και στενούς φίλους της Θάτσερ, αλλά και μέλη του προσωπικού που συνεργάστηκαν με την εκλιπούσα όταν βρισκόταν στην πρωθυπουργία, όπως οι οικονόμοι της οικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ. Δέκα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου Ritz, όπου απεβίωσε η Θάτσερ, κλήθηκαν να παρευρεθούν στην κηδεία. Περίπου 200 αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών προσκλήθηκαν στην κηδεία. Η πρόεδρος της Αργεντινής δεν έχει προσκληθεί. Επικεφαλής της νεκρώσιμης πομπής θα είναι η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Β’, και ο Δούκας του Εδιμβούργου. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου έχει χωρητικότητα 2.300 θέσεων.

n

Οι απόντες, αν και προσκλήθηκαν

Η Νάνσι Ρέιγκαν, σύζυγός του εκλιπόντος προέδρου των ΗΠΑ, λόγω προβλημάτων υγείας.

Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορζ Μπους ο πρεσβύτερος και Τζορζ Μπους

Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, εξαιτίας προβλημάτων υγείας

Ο Λόρδος Κίνοκ, πρώην ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, διότι έχει να πάει σε άλλη κηδεία

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοκ, έχει προσκληθεί αλλά ακόμα δεν έχει αποκαλύψει τις διαθέσεις του

n