Αρχειο

Μαθητές – επιχειρηματίες στα Χανιά επεξεργάζονται προϊόντα της κρητικής γης

Χαρίζουν τα έσοδα της δράσης σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έστησαν μία εικονική - συνεργατική επιχείρηση, επεξεργάστηκαν θεραπευτικά βότανα της κρητικής γης, δημιούργησαν αιθέρια έλαια, τα απόσταξαν τα τοποθέτησαν σε μπουκαλάκια και τα διαθέτουν στην αγορά με τα έσοδα να πηγαίνουν αποκλειστικά στον Σύλλογο «Ορίζοντας» για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε στα Χανιά, ανήκει σε μαθητές του ΕΠΑΛ Κισσάμου οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους στο πλαίσιο του προγράμματος του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων» / Junior Achievement Greece επέλεξαν αντικείμενο, δημιούργησαν «επιχείρηση» που την ονόμασαν «Αιθελάτες» δηλαδή ιχνηλάτες των βοτάνων και αιθέριων ελαίων, εξέλεξαν διοικητικό συμβούλιο και έκαναν το πρώτο τους επιχειρηματικό βήμα.

Λεμονόχορτο, ευκάλυπτο, δάφνη, φασκόμηλο, μέντα, ρίγανη, δάφνη και μυρτιά χρησιμοποίησαν για τα αιθέρια έλαια τους οι μαθητές που συγκέντρωσαν τα βότανα από την περιοχή της Κισσάμου, τα απόσταξαν σε ειδική μονάδα στον Αποκόρωνα και στη συνέχεια ανέλαβαν την προώθηση τους στην αγορά.

Μάλιστα οι μαθητές φιλοδοξούν αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο των σπουδών τους να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτή την δράση όπως εξήγησε ο πρόεδρος της μαθητικής εικονικής επιχείρησης, Γιώργος Πανιεράκης. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος για την προώθηση των προϊόντων Νίκος Μπενιουδάκης επεσήμανε ότι «στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλους και κυρίως στη νεολαία ότι τέτοια προϊόντα μπορούμε να τα αναδείξουμε και να τα προωθήσουμε στην αγορά».

Τον ενθουσιασμό των παιδιών συμμερίζονται και οι εκπαιδευτικοί τους. Σύμφωνα με την καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Κισσάμου, Κατερίνα Χατζιάρα, «μέσα από την προσπάθεια αναδείχτηκε η πολύ καλή συνεργασία των παιδιών και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό».

Την στήριξη της ιδέας των μαθητών που χαρακτήρισε καινοτόμο και πρωτοποριακή, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, ενώ ο αντιδήμαρχος Κισσάμου Μιχάλης Μουντάκης επεσήμανε ότι, «η δράση των μαθητών θα τους βοηθήσει μέσα από τη μάθηση να αναπτύξουν επιχειρηματικές βάσεις».