Αρχειο

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, αποφάνθηκαν τέσσερα δικαστήρια

Το μέτρο κρίνεται αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αντισυνταγματική έκριναν τη διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012, τέσσερα δικαστήρια της χώρας, Χίου, Ρεθύμνου, Ξάνθης και Μεσολογγίου, με επτά αποφάσεις τους, που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, τεύχος 6/2013, καθώς το μέτρο παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, στα πλαίσια διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων, τα δικαστήρια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι με το συγκεκριμένο μέτρο μειώνονται κατά 25% οι αποδοχές των θιγομένων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης. Η διαθεσιμότητα προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η οποία προστατεύεται από το άρθρο 2 του Συντάγματος, και αυτό γιατί ανεξάρτητα της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητας του μέτρου, οι θιγόμενοι εργαζόμενοι θυσιάζονται χάριν των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της περιστολής των κρατικών δαπανών, ενώ προσβάλλεται βάναυσα και η προσωπικότητά τους, καθώς τους στερείται το δικαίωμα να εργαστούν.

Τονίζεται επίσης ότι, σύμφωνα με τον Ν. 4093/2012 κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας θα καταβάλλεται το 75% των αποδοχών. Όμως, οι αποδοχές των εργαζομένων ούτως ή άλλως είχαν ήδη υποστεί δραματικές μειώσεις, σε συνδυασμό με την επιβολή νέων φόρων, κάτι που θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρεπή διαβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.