Αρχειο

Ικανοποιημένα παρά τις δυσκολίες

Εμφανίζονται τα παιδιά στην Ελλάδα σε μελέτη της UNICEF

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38638-82917.jpg

Στην 25η θέση της γενικής κατάταξης για την παιδική ευημερία ανάμεσα στις 29 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου «έπεσε» η Ελλάδα, σύμφωνα με την επίκαιρη μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2013, από το Γραφείο Ερευνών της UNICEF.

Η έκθεση έχει τίτλο «Η ευημερία των παιδιών στις πλούσιες χώρες». Βάσει αντικειμενικών δεικτών εξετάζει την κατάσταση των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο. Παράλληλα δεν παραβλέπει την ικανοποίηση που τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν για τη ζωή τους, ένας παράγοντας, ο οποίος εκτινάσσει την Ελλάδα στην 5η θέση του συγκεντρωτικού πίνακα.

«Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα για την χώρα μας σύμφωνα με τους δείκτες ευημερίας δεν είναι τόσο άσχημα, παρά την παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν, όμως, σε όλους τους τομείς που εξετάζονται παράμετροι στις οποίες πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, Ηλίας Λυμπέρης. Το ενθαρρυντικό συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει η έκθεση του Γραφείου Ερευνών της UNICEF, μελετώντας αντικειμενικά και υποκειμενικά δεδομένα, είναι ότι δεν διαπιστώνεται ισχυρή σχέση μεταξύ του κατά κεφαλήν εισοδήματος και της συνολικής ευημερίας των παιδιών. Για παράδειγμα, η Σλοβενία κατατάσσεται υψηλότερα από τον Καναδά, η Τσεχία υψηλότερα από την Αυστρία και η Πορτογαλία υψηλότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμπεράσματα για την Ελλάδα

Είναι μία από τις τρεις χώρες όπου τα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας είναι υψηλότερα του 20% (οι άλλες δύο είναι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες)

Είναι τελευταία μεταξύ των 29 χωρών στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουν τα παιδιά

Κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις όσον αφορά στο ποσοστό των παιδιών, ηλικίας 11 με 15 ετών, που αναφέρουν ότι «έχουν συμμετάσχει σε σωματική συμπλοκή τουλάχιστον μία φορά μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες». Σημειώνεται ότι σχεδόν τα μισά παιδιά στην Ελλάδα (49%) ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τέτοιους καβγάδες, ενώ μόνο η Ισπανία παρουσιάζει χειρότερη επίδοση (περίπου 55%)

Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε μονάχα χώρες που παρουσίασε αύξηση στα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού (bullying) μέσα στην προηγούμενη δεκαετία

Το 83% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκουν «εύκολο να μιλήσουν» στη μητέρα τους, αλλά μόνο το 64% βρίσκουν εύκολο το να μιλήσουν στον πατέρα τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση ως προς την συμμετοχή των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση, δηλαδή από τεσσάρων ετών και μέχρι να αρχίσει η υποχρεωτική εκπαίδευση. «Η χαμηλή επίδοση της χώρας μας στους αντικειμενικούς δείκτες που αφορούν την εκπαίδευση είναι κατά την γνώμη μου ο πιο ανησυχητικός παράγοντας, με τα ποσοστά των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο για να εργασθούν να αυξάνονται συνεχώς», σχολίασε ο κ. Λυμπέρης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ