Αρχειο

Δύο συλλήψεις τα ξημερώματα στην Ιερισσό

Αναστολή λειτουργίας του Α.Τ Ιερισσού - Βίντεο και φωτογραφίες από τα επεισόδια - Την Κυριακή η απολογία των συλληφθέντων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή ζήτησαν και πήραν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", τον περασμένο Φεβρουάριο, στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μέχρι τότε θα κρατηθούν, με βάση τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους, στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Τα ξημερώματα επικράτησε σχεδόν «πολεμικό» κλίμα στην Ιερισσό Χαλκιδικής ύστερα από την επιχείρηση της αστυνομίας να συλλάβει τα δυο πρόσωπα που φέρονται ως ύποπτα για την εμπρηστική επίθεση. Οργισμένοι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού καταγγέλλοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στις 3 τα ξημερώματα στα σπίτια των δυο υπόπτων σπάζοντας τις πόρτες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την εκτέλεση των δυο ενταλμάτων σύλληψης, κάτοικοι επιτέθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα προκαλώντας εκτεταμμένες φθορές. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Παρθένης υποστήριξε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι η αστυνομική επιχείρηση έγινε με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις και σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, και σχετικά με τις καταγγελίες περί βίαιης εισβολής των αστυνομικών στα σπίτια των υπόπτων, ο κ. Παρθένης δήλωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στα σπίτια καθώς υπήρξε άρνηση συμμόρφωσης. 

Εν τω μεταξύ, αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία του αστυνομικού τμήματος Ιερισσού ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αδύνατη η λειτουργία του μετά την επίθεση των κατοίκων. Σύμφωνα με την απόφαση το προσωπικό, τα μέσα και ο εξοπλισμός του, μεταφέρονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου, που αναλαμβάνει εφεξής την αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής.

n

n

n

Από τις 12 το μεσημέρι, δεκάδες άτομα έχουν συγκεντρωθεί στην Καμάρα και πραγματοποιούν συγκέντρωση συμπαράστασης στους δύο συλληφθέντες της Ιερισσού. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 60 άτομα, ενώ καλούν όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να κατέβουν στο κέντρο και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Σε περίπτωση που ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων είναι αρκετός θα πραγματοποιήσουν και πορεία.

n

Οι διωκτικές επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας και αποφάσισαν ότι οι δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό δεν θα μεταφερθούν στα δικαστήρια Πολυγύρου. Όπως έγινε γνωστό ο ανακριτής θα μεταβεί στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου και θα διενεργηθεί η κύρια ανάκριση. Για την υπόθεση ήδη έχει ενημερωθεί ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης καθώς και οι δικηγόροι. 

Το πιθανότερο είναι οι δύο κατηγορούμενοι, ηλικίας 44 και 33 ετών, να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενετικό υλικό του ενός εκ των συλληφθέντων φαίνεται ότι έχει ταυτοποιηθεί με δείγμα γενετικού υλικού DNA από σκούφο που βρέθηκε ένα χιλιόμετρο από το σημείο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, ενώ στο σπίτι του δεύτερου εντοπίστηκε καραμπίνα που όπως προέκυψε από την βαλλιστική εξέταση χρησιμοποιήθηκε κατά την επίθεση.

 Συγγενής εκ των συλληφθέντων δήλωσε σε τοπικό κανάλι: