Αρχειο

Στην πρώτη θέση οι αναφορές για ασφαλιστικά ταμεία

Σύμφωνα με την Συνήγορο του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και απονομής σύνταξης αφορούν στην πλειοψηφία τους οι αναφορές των πολιτών στο Συνήγορο του Πολίτη. Σε σχετική ενημέρωση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την Ετήσια Έκθεση του 2012, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κρίσης όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναφορές των πολιτών αφορούν κυρίως:

Θέματα κοινωνικής ασφάλισης (προβλήματα κακοδιοίκησης των ασφαλιστικών ταμείων και απονομής σύνταξης).

-Θέματα φορολογίας και γενικά τις οικονομικές σχέσεις του πολίτη με το κράτος.

-Προβλήματα που σχετίζονται με το οικιστικό περιβάλλον.

-Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

-Θέματα εισόδου και παραμονής μεταναστών

Το 65% των παραπάνω κατηγοριών αφορούν το σύνολο των αναφορών πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη, το 27% τα προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, το 15% θέματα αρμοδιότητας του υπουγείου Οικονομικών και ανεξάρτητων φορέων και το 5,7% αναφορές σχετικά με τη ΔΕΗ.

Επιπλέον, οι επιπτώσεις τη κρίσης φαίνεται πως ωθούν τον κόσμο στον προβληματισμό σχετικά με θέματα προστασίας ατομικών δικαιωμάτων αλλά και μισαλλοδοξίας και κοινωνικού αποκλεισμού ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος απολύσεων κυρίως γυναικών και μάλιστα σε ευαίσθητες περιόδους όπως εκείνη της εγκυμοσύνης. Στην Ανεξάρτητη Αρχή υποβάλλονται επίσης θέματα καταχρηστικών πρακτικών ή διακρίσεων στο χώρο εργασίας.