Αρχειο

Κηδεία με στρατιωτικές τιμές για την Μάργκαρετ Θάτσερ

Μεικτές οι αντιδράσεις των Βρετανών – φωτογραφικό αφιέρωμα - πρωτοσέλιδα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38503-82591.jpg

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 Απριλίου, θα τελεστεί η κηδεία της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάργκαρετ Θάτσερ, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνιγκ Στριτ. Η 87χρονη Σιδηρά Κυρία απεβίωσε χθες μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ιδιωτικό ασθενοφόρο παρέλαβε το φέρετρο με τη σορό της από το ξενοδοχείο Ριτζ, όπου είχε αφήσει την τελευταία της πνοή λίγες ώρες νωρίτερα, και στη συνέχεια αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Θάτσερ διέμενε στο Ριτζ μετά τη νοσηλεία της, στα τέλη Δεκεμβρίου, για χειρουργική επέμβαση στην κύστη. Στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας θα αποδοθούν στρατιωτικές τιμές, όπως είχε συμβεί και στην κηδεία της λαίδης Νταϊάνα και της βασιλομήτορος Ελισάβετ Α.

Αντιδράσεις ηγετών

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι χάθηκε μια «μεγάλη Βρετανίδα». Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μπέρκελ, επίσης απέτισαν φόρο τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μια διαφορετική πρόταση για την κηδεία που θα έπρεπε να τελεστεί στη μνήμη της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας κατέθεσε ο σκηνοθέτης Κεν Λόουντς. «Να ιδιωτικοποιήσουμε την κηδεία της. Να τη βγάλουμε σε δημοπρασία και να την αναθέσουμε στη φθηνότερο μειοδότη. Αυτό θα ήθελε και η ίδια».

Σε αρκετές πόλεις ανάμεσα τους η Γλασκώβη, το Μπρίστολ και το Λονδίνο στήθηκαν πάρτι για το θάνατο της Θάτσερ. Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Μπρίστολ σε συμπλοκές που ξέσπασαν χθες βράδυ. Η βρετανική αστυνομία προχώρησε επίσης σε μια σύλληψη.

Αντιδράσεις στο φακό

n

Πλήθος κόσμου εναπόθεσε μερικά μπουκέτα στο σπίτι της βαρόνης στην περιοχή Μπελγκράβια του Λονδίνου


n

Στο Μπρίξτον στήθηκαν πάρτι


n

Πρώην αλεξιπτωτιστές καταθέτουν στεφάνι στο Πορτ Στάνλεϊ στα νησιά Φόκλαντ


n

Νεαρός Βρετανός που δεν έζησε τα χρόνια του Θατσερισμού, αλλά στήθηκε για τη φωτογράφηση


image

image

image

n

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα τίμησαν την Σιδηρά Κυρία


image

Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ