Αρχειο

Απεργία πείνας εκατοντάδων μεταναστών

Π. Κωνσταντίνου: «Ο Ξένιος Δίας χρεοκόπησε»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38449-82502.JPG

Έως και 1.800 μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, τρεις επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν την Κυριακή, αλλά στην πραγματικότητα οι απόπειρες αυτοκτονίας είναι πολύ περισσότερες, καθώς «συνεχώς αυτοτραυματίζονται μέσα στην απόγνωσή τους» λέει στην A.V. ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.

Η απεργία πείνας των μεταναστών ξεκίνησε το Σάββατο από το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου έχει επεκταθεί στην Κόρινθο, σε κέντρα κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα και σε αστυνομικά τμήματα. Ο λόγος, η επ’ αόριστον κράτησή τους. Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά την τρίμηνη κράτηση και στη συνέχεια την απέλασή τους, όμως η κράτηση συνεχώς παίρνει παράταση, στους 6, στους 9, στους 12 μήνες. «Δεν είναι απλό να γίνει απέλαση. Θα πρέπει να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Συρία, τις χώρες καταγωγής όλων αυτών των ανθρώπων. Μέχρι να υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες θα τους κρατάμε στις φυλακές;» σημειώνει ο εκπρόσωπος της ΚΕΕΡΦΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει τα κέντρα κράτησης «ναζιστικού τύπου».

Σύμφωνα με τον Π. Κωνσταντίνου, «η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης με την επιχείρηση Ξένιος Δίας χρεοκόπησε. Μας λέγανε ότι υπήρχαν εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι στην Αθήνα. Έχουν ελεγχθεί περισσότεροι από 100.000 και μόλις οι 5.000, δηλαδή το 5%, δεν είχαν χαρτιά. Αυτούς τους 5.000 θα τους έχουμε συνέχεια στη φυλακή; Όχι. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση και νομιμοποίησή τους».

Χθες, εκπρόσωποι της πακιστανικής, της αφγανικής και της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας στην Ελλάδα συναντήθηκαν και αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή αλληλεγγύης. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο Ρεζά Γκολαμί από Σύλλογο Ενωμένων Αφγανών είπε ότι «ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν απεργία πείνας είναι και πρόσφυγες κατατρεγμένοι από τους πολέμους. Έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και κρατούνται για μήνες επ’ αόριστο. Το καλοκαίρι είναι κόλαση από τη θερμοκρασία και το χειμώνα γεμίζουν λάσπη. Τα κάνουν όλα αυτά ώστε να αναγκαστούν από μόνοι τους να ζητήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ