Αρχειο

Der Spiegel: 162 δισ. ευρώ χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα για αποζημιώσεις

Το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών για τις ανεπίδοτες επανορθώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38393-82387.jpg

Το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εξετάζει κατ’ εντολή του Υπουργείου Οικονομικών πιθανή αξίωση καταβολής αποζημιώσεων από τη Γερμανία, αναδημοσιεύεται από τη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», βασισμένο σε άρθρο με τον τίτλο «Όσα μας χρωστά η Γερμανία» από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Το Βήμα». 

Το γερμανικό περιοδικό κάνει αναφορά στο δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας, η οποία πρώτη φορά βγάζει στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα λοιπόν με το αποτέλεσμα της έρευνας, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Όλα αυτά έπειτα από την ολοκλήρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από δυόμισι μήνες έρευνας και επίπονου έργου για τη διάσωσή του, της επεξεργασίας του ιστορικού αρχείου για τις αποζημιώσεις (άνω των 200 εκ. μάρκων) που διεκδίκησαν ιδιώτες από τη Γερμανία λόγω του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ιστορικό αρχείο περιέχει όλα τα ντοκουμέντα, συμφωνίες, δικαστικές αποφάσεις, νομικά κείμενα κ.ά., που αφορούν επανορθώσεις που δεν δόθηκαν ποτέ. Το πόρισμα των 80 σελίδων με στοιχεία, αποδείξεις και νομικά επιχειρήματα για τις οφειλές των Γερμανών προς τη χώρα μας βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Παναγιώτης Καρακούσης, πρόεδρος της επιτροπής που συστήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθεί το αρχείο, είπε χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής»: «Το ιστορικό αρχείο ήταν διάσπαρτο, πεταμένο σε τσουβάλια μέσα στις αποθήκες. Ένα μεγάλο μέρος ήταν σε μια αποθήκη στα Σεπόλια, ένα άλλο μέρος των εγγράφων σε μια υπόγεια αποθήκη στο Παγκράτι και ένα μικρό μέρος φυλασσόταν στη Διεύθυνση 25 (Δ 25) στο Λογιστήριο». Τα έγγραφα που αποτελούν το αρχείο ξεπερνούν τις 190.000 σελίδες, «αφαιρέσαμε τις καρφίτσες, τους συνδετήρες, τα συντηρήσαμε και τα τοποθετήσαμε σε καινούργιους φακέλους χωρίς να γίνει κανενός είδους εκκαθάριση ή αλλοίωση» είπε ο κ. Καρακούσης. Το περιεχόμενο του κάθε φακέλου, που περιέχει 240-300 σελίδες εγγράφων, έχει καταγραφεί σε πρόγραμμα excel ώστε να είναι στη διάθεση κάθε ερευνητή ή ιστορικού που θα ήθελε να το μελετήσει. Το αρχείο εμπεριέχεται σε συνολικά 761 φακέλους.

Σύμφωνα με το «Spiegel», υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβάλλονταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων και η ελληνική «πατάει φρένο», θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο και φοβάται ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ