- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
«Παλεύουμε μόνοι για την Τέχνη»
Έλληνες ηθοποιοί κατά του νόμου που απειλεί με λουκέτο δεκάδες θεατρικές σκηνές
Ηθοποιοί, σκηνοθέτες και φίλοι του θεάτρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στο νόμο, ο οποίος απειλεί με λουκέτο δεκάδες θεατρικές σκηνές των Αθηνών. Ο μεταξικός νόμος 446/37 «σφράγιση θεάτρου χωρίς άδεια» είναι ακόμα σε ισχύ και ρυθμίζει τον κανονισμό λειτουργίας των θεατρικών χώρων. Οι δημοτικές αρχές πραγματοποίησαν προ ημερών ελέγχους σε 83 θέατρα και χώρους πολιτισμού και διαπίστωσαν πως ορισμένα λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου.
Ταυτόχρονα με τη διαμαρτυρία στην πλατεία Κοτζιά, εντός του Δημαρχείου συνεδρίαζε για το εν λόγω θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» πολλοί Έλληνες ηθοποιοί και εκπρόσωποι της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και η Ένωση Χώρων πολιτισμού, που μάχονται για τα δικαιώματα των ηθοποιών.
«Ζητούμε να μη σφραγιστούν τα θέατρα και οι πολυχώροι πολιτισμού. Να γίνει μια επιτροπή από αρμόδια υπουργεία και από τους άμεσα ενδιαφερομένους και να βρούμε μια λύση στο θέμα» μας αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ένωσης μη Κερδοσκοπικών Θιάσων.
Η Μαίρη Μαραγκουδάκη, ηθοποιός και σκηνοθέτης στο Studio της οδού Πλαταιών, χαρατηρίζει το νόμο αναχρονιστικό, ενώ θέτει και την οικονομική παράμετρο στο θέμα: «Δεν είναι δυνατό το 2013 να περνά ένας μεταξικός νόμος του 1973 και δεν είναι τυχαία η πρόταση για την εφαρμογή του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δεν λαμβάνουμε καμία είδους επιχορήγηση και καμία βοήθεια από κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. Παλεύουμε μόνοι μας για την τέχνη μας. Τα εισιτήρια που βάζουμε είναι ίσα-ίσα για να καλύπτουμε τα έξοδά μας και να καταφέρνουμε να ζούμε. Δεν είμαστε επιχειρήσεις».
«Όταν μεγάλα θέατρα, ακόμα και τα κρατικά, βάζουν το εισιτήριό τους € 30 και πάνω, αμέσως δημιουργούν μια ελίτ για την τέχνη. Εμείς την τέχνη αυτή τη φέρνουμε σε όλο τον κόσμο, τη βγάζουμε στο δρόμο. Δεν είμαστε θέατρα. Αναρωτιέμαι γιατί μας ονομάζουν θέατρα». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα περί ασφάλειας του κοινού δηλώνει: Το κοινό έχει την κρίση και την επιλογή εάν ο χώρος του φαίνεται μικρός και κλειστοφοβικός και πάσχει από κλειστοφοβία να μην εισέλθει».
Η Μαρίλη Μαστραντώνη από το θέατρο Εντροπία είπε στην athensvoice.gr ότι είναι απαράδεκτο να τσουβαλιάζονται στον ίδιο νόμο τα μεγάλα με τα μικρά θέατρα: «Η λειτουργία των θεάτρων βασίζεται σε έναν παμπάλαιο μεταξικό νόμο και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα των σύγχρονων performing arts του 21ου αιώνα. Αυτό μας καθιστά έστω και άθελά μας παράτυπους ή παράνομους, γιατί οι μικροί χώροι δεν μπορούν να ανταπορκιθούν στα κριτήρια των νόμων. Επίσης δεν μπορεί να τσουβαλιάζονται μέσα σε ένα νόμο θέατρα με 500 θέσεις, για παράδειγμα, με μικρούς χώρους των 150 τετραγωνικών και 40 θέσεις. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να διορθωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και αυτό διεκδικούμε μακροπρόθεσμα. Άμεσα διεκδικούμε να παύσει αυτη τη στιγμή αυτός ο διωγμός των μικρών θεάτρων, που δεν μπορούν ούτε οικονομικά αλλά ούτε και τεχνικά να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις αυτού του νόμου».
Υπενθυμίζουμε ότι τουλάχιστον 35 θεατρικοί χώροι της Αθήνας, όπου ήδη φιλοξενούνται παραστάσεις, αναμένεται να λάβουν επιστολή-ειδοποίηση από τη διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων. Ειδικότερα, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα είναι οι εξής: Ακαδήμεια, Kινητήρας Studio, Δυναμό, Rabbithole, Αβατον, 104, Χώρος Τέχνης Διά Δύο, Βαφείο, Χώρος Τέχνης Vault, Olvio, Knot Gallery, Διέλευσις, Θεμέλιο.
Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΗ δηλώνει ξεκάθαρα τη συμπαράστασή του ως προς τους αγώνες των Ελλήνων ηθοποιών: «Συμπαραστεκόμαστε στην Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Αθήνας, αλλά και σε όσους χώρους πλήττονται στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Οι ενέργειες αυτές βασίζονται σε μια πεπαλαιωμένη νομοθεσία η οποία, όχι μόνο δεν διευκολύνει όσους χώρους θέλουν να αποκτήσουν άδεια και να λειτουργούν νομότυπα, αλλά και παρακωλύει την αδειοδότησή τους με βάση απαρχαιωμένες διατάξεις».