- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στην τελική ευθεία οδεύει η κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα με τη δημοσιοποίηση του έργου στο πρόγραμμα «Διαύγεια» από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή».
Το τζαμί θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο του πολεμικού ναυτικού δίπλα στην Ιερά Οδό, στον Βοτανικό, και αναμένεται να κοστίσει περίπου 846.000 ευρώ. Η σημερινή προκήρυξη θα αφορά το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και 150.000 ευρώ για τη μελέτη αναμόρφωσης και κατασκευής, τα οποία έχουν ήδη δοθεί από άλλον κωδικό. Οι εργασίες αναμόρφωσης του χώρου θα φέρουν την υπογραφή των γραφείων Αλέξανδρου Τομπάζη, Νίκου Αθανασιάδη και Παρασκευά Μητσούδη.
Η χωρητικότητα του τζαμιού θα είναι 350 ατόμων. Θα αξιοποιηθεί το κεντρικό κτίριο του οικοπέδου, όπου στεγαζόταν το βασικό συνεργείο. Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας του πολεμικού ναυτικού, είναι σήμερα σε αχρησία, εγκαταλελειμμένο, καθώς παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει συνεργεία επισκευής των οχημάτων του πολεμικού ναυτικού. Μέσα στο χώρο υπάρχουν και πέντε ερειπωμένα κτίρια. Στους εξωτερικούς χώρους θα δημιουργηθεί αυλή για λατρευτικούς σκοπούς, όταν ο εσωτερικός χώρος θα είναι πλήρης, καθώς και χώροι πρασίνου.
Το κέλυφος του κτιρίου δεν θα γκρεμιστεί, αλλά θα αναμορφωθεί με επένδυση από μεταλλικό σκελετό και μόνωση. Το ιερό θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει προσανατολισμό προς τη Μέκκα, ενώ δεν θα κατασκευαστεί μιναρές. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν και γραφεία του ιμάμη, καθώς και μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ισλαμικού τεμένους, η οποία θα είναι επταμελής και θα αποτελείται από εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου Αθηναίων, πανεπιστημιακούς εγνωσμένου κύρους και δύο εκπροσώπους των μεγάλων κοινοτήτων μουσουλμάνων στη χώρα. Η δημιουργία του τεμένους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο έλεγχος των αδήλωτων χώρων προσευχής των μουσουλμάνων. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στην Αττική ζουν περί τις 30.000 νόμιμοι μουσουλμάνοι, ενώ περίπου 120 χώροι χρησιμοποιούνται παράνομα ως τζαμιά.