Αρχειο

Νεάντερνταλ ζούσαν στην Μάνη

Οστά και εργαλεία τους εντόπισαν ερευνητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37954-81671.jpg

Οστά και εργαλεία Νεάντερνταλ εντόπισε ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την πεποίθηση επιστημόνων ότι Νεάντερνταλ ζούσαν στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο Εποχή. Οι επιστήμονες βασίζονται στο εύρημα δοντιού στο γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς.

Συγκεκριμένα στο σπήλαιο Καλαμάκια βρέθηκαν λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά που χρονολογούνται προ 39.000 ως 100.000 ετών σε διαφορετικά γεωλογικά στρώματα, δηλαδή από διαφορετικές εποχές. Ανάμεσά τους ήταν δέκα δόντια και ένα τμήμα κρανίου, τα οποία αποδείχθηκαν πως ανήκαν σε Νεάντερνταλ βάση της μορφολογίας τους και των ιχνών της τροφής πάνω τους που παραπέμπουν στη διατροφή του συγκεκριμένου είδους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Human Evolution» με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο, Κατερίνα Χαρβάτη, η οποία δήλωσε στο «Live Science»: «Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πιο πιθανή διαδρομή εξάπλωσης στην Ευρώπη των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων και των πιο πρώιμων ανθρωπιδών από την Αφρική μέσω της εγγύς Ανατολής». «Μέχρι πρόσφατα, πολύ λίγα πράγματα ήσαν γνωστά για την απώτερη προϊστορία στην Ελλάδα, κυρίως επειδή η αρχαιολογική έρευνα στη χώρα έχει εστιαστεί στην κλασική και σε άλλες πιο πρόσφατες περιόδους» πρόσθεσε.

Η ίδια ομάδα ερευνητών σχεδιάζει νέες έρευνες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας αποσκοπώντας στο να έχουν περισσότερα ευρήματα Νεάτερνταλ και να διαλευκάνουν τη συνύπαρξή τους με τους νεότερους ανθρώπους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ