Αρχειο

Διασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα, λέει ο Προβόπουλος

Μίλησε και για απολύσεις στο δημόσιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σε εκπομπή της ΝΕΤ, τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί στην χώρα μας η λύση (για το κούρεμα των καταθέσεων) που επελέγη στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι ακόμη και στην περίπτωση που παρατηρηθούν αστοχίες στο ελληνικό πρόγραμμα, θα καλυφθούν με μείωση των δαπανών και εξορθολογισμό του Δημοσίου και όχι με κούρεμα των καταθέσεων.

Τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν απορροφήσει το ποσό (50 δισ. ευρώ) που έχει προβλεφθεί στο Μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους, άρα η κεφαλαιακή τους βάση έχει ενισχυθεί σημαντικά και ενισχύεται πλέον και από τον επαναπατρισμό των καταθέσεων αφού την περίοδο Ιούνιος 2012-Μαρτίος 2013, έχουν επιστρέψει καταθέσεις άνω των 19 δισ. ευρώ. Επίσης επιβεβαίωσε τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τρόικα για την συγχώνευση Εθνικής - Eurobank, εκτιμώντας ωστόσο ότι η συγχώνευση τελικά θα ολοκληρωθεί. 

Ο Προβόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων αναφέροντας πως «Ολοι το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν εργάζονται ή είναι αντιπαραγωγικοί και το βλέπουμε, όταν έχουμε την οποιαδήποτε συναλλαγή με τις υπηρεσίες του Δημοσίου» τονίζοντας όμως ότι «η πλειοψηφία παρά τις σοβαρές περικοπές στις αποδοχές, εργάζεται ευσυνείδητα-συχνά με αυταπάρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες».