Αρχειο

Ο Άρθουρ Κλαρκ προέβλεψε το internet (video)

Σε συνέντευξη του 1974

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37773-81391.jpg

Η επιστημονική φαντασία έχει προβλέψει τις αλλαγές σε αρκετούς τομείς της ζωής μας. Πολλοί συγγραφείς έχουν δει μακριά στο μέλλον, σε εποχές που οι προβλέψεις δεν ήταν τόσο εύκολες. Από αυτή την οπτική, η πρόβλεψη ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας – όπως είναι ο Άρθουρ Κλαρκ- για το internet δεν μπορεί να μας αφήσει άφωνους – όπως π.χ. η φαντασία του Ιουλίου Βερν.

Όμως βρισκόμαστε στο 1974 και η ακρίβεια με την οποία ο Άρθουρ Κλαρκ υποθέτει την εξέλιξη και τη σημασία των υπολογιστών και του διαδικτύου στη ζωή μας, είναι εντυπωσιακή. Ο συγγραφέας βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα με υπολογιστές της εποχής, όπου τον επισκέπτεται Αυστραλός δημοσιογράφος με τον γιο του.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει πώς θα είναι κόσμος που θα ζει ο γιος του το 2001. Οι απαντήσεις που δίνει ο Κλαρκ θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν με πουκάμισο που δένει πίσω, αν δεν ήταν ήδη ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας.

«Στο σπίτι του θα υπάρχει ένας υπολογιστής –πολύ μικρότερος από τα μηχανήματα που υπάρχουν γύρω μας- που θα του παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία που τον αφορά. Από τις τραπεζικές του καταθέσεις, την κράτηση θέσεων στο θέατρο και ό,τι άλλο θα απαιτεί η πολύπλοκη ζωή του μέλλοντος».

Στην ερώτηση για την επίδραση των υπολογιστών στη ζωή μας ο Κλαρκ απαντά: «Θα μας παρέχουν μια πρωτόγνωρη ελευθερία. Κάθε διευθυντής ή στέλεχος μια επιχείρησης θα μπορεί να μένει σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να ελέγχει τη δουλειά του μέσω μιας συσκευής. Θα μπορούμε να επικοινωνούμε με όποιον θέλουμε ανά πάσα στιγμή με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή».

Δείτε τον Κλαρκ να προβλέπει:

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ