Αρχειο

Ο Νίκος Νικολαΐδης σκηνοθετεί την κόλαση

Έναν ντοκιμαντέρ για το σημαντικό σκηνοθέτη παίζεται στην Ταινιοθήκη

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37119-80173.jpg

Ο Τάκης Σπυριδάκης θυμάται τη συνεργασία του με τον Νίκο Νικολαΐδη: «Γνωριστήκαμε από μια τυχαία φωτογραφία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι χωρίς να πούμε πολλά πράγματα μου έδωσε ένα σενάριο και μου είπε απλά ότι ήθελε να παίξω στην ταινία του. Ήταν εξαιρετικός ο τρόπος που δημιουργούσε την ταινία που είχε στο κεφάλι του. Οι πρόβες πριν γυριστεί η ταινία ήταν μια απόλαυση. Όταν οι σκηνές ήταν πολύ έντονες και απαιτούσαν μια λυπημένη, συναισθηματική προσέγγιση, διέθετε ένα τρομακτικό χιούμορ. Το έκανε πάντα αυτό, σαν να το είχε σχέδιο. Στο θέμα της δουλειάς σεβόταν τους ηθοποιούς και διέθετε μια «αφόρητη» ευγένεια. Αυτή η απόλυτη ελευθερία που μας έδινε από τη στιγμή που μπαίναμε σε ένα ατμοσφαιρικό τριπ ήταν πάρα πολύ σημαντική. Όσον αφορά τα βιβλία του, πρόσθεσε στη γραφή μια κινηματογραφική διάθεση. Όταν διαβάζω τους “Τυμβωρύχους” ή τα “Γουρούνια στον άνεμο”, έχω την εντύπωση ότι περισσότερο βλέπω ταινία παρά διαβάζω βιβλίο».

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ «Σκηνοθετώντας την κόλαση»

«Σκηνοθετώντας την κόλαση» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Χουλιάρα, που θα προβάλλεται παράλληλα με τις ταινίες του N.N. «Singapore Sling», «Πρωινή Περίπολος», «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Εκεί, θα μπορείτε να βρείτε και τα τρία βιβλία του Νίκου Νικολαΐδη «Οργισμένος Βαλκάνιος», «Γουρούνια στον άνεμο», «Τυμβωρύχοι», που έχουν επανεκδοθεί από την ATHENSVOICE BOOKS.

O Γιάννης Αγγελάκας, ο Τάκης Σπυριδάκης, ο Κωνσταντίνος Τζούμας, η Όλια Λαζαρίδου, η Βαλέρια Χριστοδουλίδου, ο Χρήστος Βαλαβανίδης και πολλοί άλλοι σταθεροί συνεργάτες, φίλοι και η οικογένεια του σκηνοθέτη αφηγούνται στο ντοκιμαντέρ τις κοινές τους περιπέτειες, εντός και εκτός πλατό, ενώ μιλάνε για την κινηματογραφική κληρονομιά του Νικολαΐδη. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλάει για τη ζωή του και παραθέτει τη δική του άποψη για το σινεμά.

(Κάθε μέρα 18.45 & 21.45).

Σκηνές από τα γυρίσματα της ταινίας «Ο χαμένος τα παίρνει όλα»

Παράλληλα θα προβάλλονται τρεις βραβευμένες ταινίες του:

• Το καλτ διαμάντι «Singapore Sling», που φιγουράρει στις παγκόσμιες λίστες των σινεφίλ πλάι στο «Eraserhead» του Ντέιβιντ Λιντς ή τo «Τetsuo» του Σίνια Τσουκαμότο.

• Η μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Νικολαΐδη «Ο Χαμένος τα Παίρνει Όλα», με τον Γιάννη Αγγελάκα.

• Η αριστουργηματική «Πρωινή Περίπολος», όπου η ποίηση συναντά την επιστημονική φαντασία σε ένα αταξινόμητο έργο arthouse απόλαυσης.

(Κάθε μέρα μια από τις τρεις ταινίες στις 20.15)

Το τρέιλερ της ταινίας «Πρωινή περίπολος»

Ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης και φίλος του Νίκου Νικολαΐδη συνάντησε τη σύζυγο του σκηνοθέτη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου και το γιο του Συμεών Νικολαΐδη – γνωστός ως Simon Bloom, και μίλησε μαζί τους για την A.V.

Νομίζω πως πολλοί δεν μπορούσαν να δεχτούν τόσο δυναμικές και όμορφες γυναίκες να έχουν το πάνω χέρι – όπως συμβαίνει στις ταινίες του Νίκου.

M.Λ.Β. Ε, ναι, η ομορφιά, άλλωστε είναι απειλητική.

Σ.Ν. Ειδικά όταν δεν κάνει πράγματα νορμάλ.

Μ.Λ.Β. Τότε κάποιοι σκηνοθέτες έδειχναν τις γυναίκες να κατουράνε στην τουαλέτα και το θεωρούσαν και πολύ πρωτοπορία. Ε, ο Νίκος τις έδειχνε να κάνουν εμετό και ωραίο έρωτα.

Σ.N. Και εμείς ανακαλύπτουμε τώρα τόσα πολλά καινούργια πράγματα και για τον εαυτό μας και για τον Νίκο, κοιτάζοντας τόσο προσεκτικά το έργο του με το restoration των ταινιών και την επανέκδοση των βιβλίων «Οργισμένος Βαλκάνιος», «Γουρούνια στον άνεμο», «Τυμβωρύχοι» από την ATHENSVOICE BOOKS. Τα πράγματα είναι πολύ πιο βαθιά από ό,τι νομίζαμε.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Τα 3 βιβλία του Ν.Ν. από τις εκδόσεις ATHENSVOICE BOOKS

n

Οργισμένος Βαλκάνιος

Η Σώτη Τριανταφύλλου έγραψε στην A.V. για το βιβλίο

«Είσαι μαζί μου;» τη ρώτησε όταν ήρθε κοντά του.

«Τι θα πει αυτό;» έκανε η Τερέζα.

«Είσαι μαζί μου ή δεν είσαι, αυτό θα πει».

Διάβασα αυτό το δεύτερο μυθιστόρημα του Νίκου Νικολαΐδη λίγο καιρό αφότου είδα την ταινία του «Ευρυδίκη Β.Α. 2037». Ποτέ δεν με συγκίνησε ο λεγόμενος Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος με τα ηθικά και πολιτικά του μηνύματα: μου είχε αρέσει, θυμάμαι, «Ο θίασος», αλλά, το 1977, στους «Κυνηγούς», έφυγα από τη μέση· όσο για τις «λαϊκές» ταινίες, όπως, για παράδειγμα, το «Βαρύ πεπόνι», ήταν συμβατικές όπως συμβαίνει συχνά σ’ αυτό το είδος κινηματογράφου. Έτσι, οι ταινίες του Νικολαΐδη σήμαιναν, για μένα, μια πνοή προσωπικής δημιουργίας που ξεπερνούσε τα στενά όρια της εντοπιότητας – ένα παιχνίδι με την ίδια την ύπαρξη…

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

 

n

Γουρούνια στον άνεμο

Ένα «νουάρ» μυθιστόρημα του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή, σεναριογράφου και συγγραφέα Νίκου Νικολαΐδη

Στη ζωή του δεν κατάφερε και σπουδαία πράγματα, εκτός από τα λιγνιτωρυχεία και τις χειροβoμβίδες, κι ίσως γι’ αυτό να φταίει το ότι γεννήθηκε μες στο Ροζικλαίρ και κάτω απ’ το πλανητικό σύστημα του Γκλεν Μίλερ και του Μπένι Γκούντμαν, που τον βομβάρδιζε με μπόλικο σεληνόφως, κορνέτες, σαξόφωνα και τόνους πορφυρού λίπστικ… Όλα άρχισαν σε κάποιο Καλοκαίρι της Ασετυλίνης, τότε που πέθαιναν άνυδρες οι σαύρες πάνω στα πεζούλια και τα κορίτσια που αγάπησε είχανε πια χαθεί μαζί με τις έρημες πλατείες και τις στέρνες, την εποχή που ο Σταύρος άρχισε να παίζει με το δίκαννο του πατέρα του, ο Μιχάλης ο Βιθέντε μπήκε μούτσος για το Κολόμπο, ο Ντόντος με τον Κώστα πιάστηκαν στην Πάτρα έτοιμοι να μπαρκάρουν για τη Λεγεώνα των Ξένων, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε κι ο πρώτος Ρόνσον στο σχήμα της Κάντιλακ, κι αυτός ξόδευε απερίσκεπτα τους μύθους του σαβουρογαμώντας εδώ κι εκεί….

Για περισσότερα διαβάστε εδώ 

n

Οι τυμβωρύχοι

«Οι ήρωές μου δεν είναι ποτέ εύθραυστοι και ουδέποτε συντρίβονται. Απλώς επιλέγουν την αυτοδιάθεση, την αντιπαραγωγικότητα και τη μη κατανάλωση αγαθών και ιδεών». -Ν.Ν.

Για περισσότερα διαβάστε εδώ

Στην Tαινιοθήκη οι τιμές των βιβλίων είναι: «Οργισμένος βαλκάνιος» €8, «Γουρούνια στον άνεμο» €8, «Οι τυμβωρύχοι» €7.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ