Αρχειο

Θεσσαλονίκη: «Ποτέ ξανά»

Η πορεία μνήμης για τον ξεριζωμό του Εβραίων της πόλης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν η ναζιστική μηχανή ξεκίνησε να «ξηλώνει» τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι 2.800 άνθρωποι μπήκαν στα τραίνα εκείνη την μέρα με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η Θεσσαλονίκη αποτίει φόρο τιμής στα θύματα.

Για την χθεσινή επέτειο έγινε σήμερα πορεία μνήμης που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και κατέληξε στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, δύο σημεία σύμβολα του ξεριζωμού των Εβραίων της πόλης. Οι άνθρωποι της πορείας  κράτησαν ενός λεπτού σιγή και άφησαν λουλούδια στις ράγες ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, με τίτλο "Ποτέ ξανά. Θεσσαλονίκη - Άουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού", που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα και η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναφορά για την πορεία μνήμης έγινε και από το Associated Press που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέχρι τον Αύγουστο του 1943 είχαν εκτοπιστεί από την πόλη 46.091 Εβραίοι , εκ των οποίων επέζησαν μόνο 1.950.