Αρχειο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τρίπολη λόγω των σκουπιδιών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόκειται να κηρυχθεί η πόλη της Τρίπολης με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας καθώς απειλείται πλέον η δημόσια υγεία από τα σκουπίδια που κυριολεκτικά έχουν κατακλύσει την πόλη.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατά την οποία θα υποβληθεί η πρόταση, αναμένεται σήμερα ή το αργότερο αύριο Τετάρτη. Τα σκουπίδια θα μεταφερθούν σε εκείνους τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης (ΧΑΔΑ) που έχουν κλείσει με διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις και δεν έχουν αποκατασταθεί, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην οποία παρευρέθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης, η γενική γραμματέας Μάρω Ευαγγελίδου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και ο προέδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος κ. Σμυρνιώτης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης εντός των ημερών, με την οποία θα επιτρέπεται η μεταφορά σκουπιδιών εκτός περιφέρειας Πελοποννήσου σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο.

Μάλιστα η απόφαση προβλέπει η τακτική αυτή να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 4 μήνες ενώ στο μεταξύ θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και εγκατάστασης μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων. Οι μονάδες θα περιλαμβάνουν κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, και μηχανήματα κομποστοποιητή και δεματοποιητή η αγορά των οποίων βαρύνει την περιφέρεια Πελοποννήσου.