Αρχειο

Νέες μορφές μικροβιακής ζωής βρέθηκαν στη λίμνη Βοστόκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36302-78838.jpg

Κατά τη διάρκεια γεωτρήσεων στην υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής, Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτόγονες μορφές μικροβιακής ζωής.

Η λίμνη Βοστόκ βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από τον πάγο και για τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια ήταν απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Από τις 370 υπόγειες λίμνες της Ανταρκτικής, η Βοστόκ είναι η «αρχαιότερη» και η μεγαλύτερη με έκταση 15.690 χιλιομέτρων.

Στα δείγματα αυτά εντοπίστηκαν βακτήρια που δεν έχουν καταχωρηθεί ποτέ ξανά από τους επιστήμονες. «Αφού αποκλείσαμε όλους τους πιθανούς εξωτερικούς παράγοντες που μπορεί να είχαν μολύνει τα βακτήρια, ελέγξαμε το DNA τους και είδαμε ότι δεν είναι συμβατό με κανένα άλλο γνωστό είδος. Η ομοιότητα του γενετικού υλικού με εκείνο γνωστών ειδών ήταν μικρότερη από 86%, ποσοστό ουσιαστικά μηδενικό όταν μιλάμε για έρευνα DNA. Όταν το επίπεδο της ομοιότητας είναι μικρότερο από 90% πρακτικά μιλάμε για άγνωστο είδος. Αν αυτά τα βακτήρια τα είχαμε εντοπίσει στον Άρη τότε χωρίς καμιά αμφιβολία θα μιλούσαμε για αρειανή ζωή. Όμως πρόκειται για γήινο DNA. Αυτές τις μορφές ζωής θα τις χαρακτηρίσουμε είτε μη εντοπισμένες είτε μη ταξινομημένες», αναφέρει ο Ρώσος ερευνητής Σεργκέι Μπουλάτ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ