Αρχειο

Επεισόδια στην Ιερισσό, δακρυγόνα σε σχολείο - Διαψεύδει η αστυνομία

UPDATE: Η ανακοίνωση της αστυνομίας 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη δική της άποψη για τα γεγονότα έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την ανακοίνωση που ακολουθεί:

«Σήμερα το πρωί, τετρακόσια (400) περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν- απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013. Σημειώνεται ότι οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Τελικά η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού. Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά».


Μεγάλη ένταση επικρατεί από το πρωί στην Ιερισσό, στη Χαλκιδική, ύστερα από την προσαγωγή 5 ατόμων τα οποία η αστυνομία θεωρεί ύποπτα για την επίθεση στα μεταλλεία χρυσού. Η κατάσταση ήταν τεταμένη ήδη από χθες, λόγω της προσαγωγής και δύο μαθητριών 15 και 17 χρόνων. Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και η αστυνομία έριξε χημικά. Στη συνέχεια, αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν και σε σχολείο της περιοχής, όπου μαθητές πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία, και σύμφωνα με καταγγελίες μαθητών, κατοίκων και φορέων της περιοχής, τις οποίες διέψευσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, έριξαν και εκεί δακρυγόνα, μέσα στο σχολείο, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Αυτοί την ώρα τουλάχιστον 6 διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται μέσα στο χωριό της Ιερισσού. Υπενθυμίζεται ότι για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

(η φωτογραφία είναι από παλαιότερα επεισόδια)