- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πίσω από τον Άγιο Διονύσιο στην πλατεία Λυκαβηττού (τώρα Παναγή Τσαλδάρη) βρίσκεται (ίσως) το πιο ωραίο σπίτι στο Κολωνάκι. Έργο του Ιωάννη Αξελού (1925), παλαιότερα στέγαζε την πρεσβεία της Βραζιλίας και σήμερα είναι ιδιωτική κατοικία.
«Είχα αναλάβει την επίβλεψη και κατασκευή του ενός σπιτιού της οικίας. Πραγματοποίησα τη μελέτη εφαρμογής, οπότε πήγαινα τακτικά για ενάμιση χρόνο σε ένα από τα τρία διαφορετικά διαμερίσματα του σπιτιού. Δεν είναι όλο ένα ενιαίο σπίτι, αλλά χωρίζεται σε τρία τεράστια διαμερίσματα που το ύψος τους ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Το ωραιότερο σπίτι που έχω δει. Είναι τεράστιο. Γύρω στα 800 τετραγωνικά. Έχει δύο εισόδους.
Πέρα από την κεντρική, που βγάζει στην πλατεία, υπάρχει μια ακόμη πλαϊνή σαν έξοδος κινδύνου και υπηρεσίας. Παλιότερα στέγαζε την Πρεσβεία της Βραζίλιας. Τώρα μένουν τρεις οικογένειες. Με γαλλικά παλιά κουφώματα, που όμως αλλάχθηκαν στην ανακαίνιση. Μοιάζει πολύ με αγγλικό αριστοκρατικό σπίτι. Η κεντρική είναι μια τεράστια είσοδος με θυρωρό. Έχει πολύ παλιά λευκά μάρμαρα και μια καταπληκτική ξύλινη σκάλα με κουπαστή που σε οδηγεί στους τρεις ορόφους.
Και το πολύ παλιό ξύλινο ασανσέρ. Είναι σαν ένα μικρό παλάτι μέσα, με πολλά διακοσμητικά ταβάνια, κάποια από τα οποία αφαιρέθηκαν στην ανακαίνιση. Στην είσοδο έχει έναν πολυέλαιο. Τα εσωτερικά του κουφώματα είναι καταπληκτικά, με μασίφ πόρτες ύψους τεσσάρων μέτρων. Πολύ δύσκολο να τις ξαναφτιάξεις, αλλά ακόμη και να βρεις σήμερα. Η ανακαίνιση έγινε με βάση το παλιό σπίτι, δεν άλλαξε κάτι στα υλικά, επισκευάστηκαν τα παράθυρα, τοποθετήθηκε σύστημα θέρμανσης, γιατί δεν είναι εύκολο να θερμανθεί ένας τόσο μεγάλος χώρος καθώς έχει φοβερές απώλειες από τα πολλά παράθυρα. Ένα μεγάλο κομμάτι της ανακαίνισης αφορούσε τα ηλεκτρολογικά, ενώ τοποθετήθηκαν και συναγερμοί.
Ο κήπος ξεπερνάει το ένα στρέμμα, επεκτείνεται από τον πίσω δρόμο μέχρι μπροστά στην πλατεία Λυκαβηττού, όπου υπάρχει μια μεταλλική είσοδος. Τρώγαμε από τον κήπο αυτό, δηλαδή, ραπανάκια, μαρουλάκια, κανονικά από τον Λυκαβηττό. Είναι ένα φοβερό αρχοντικό μέσα. Με τρία σαλόνια, τέσσερις κρεβατοκάμαρες, μια κουζίνα 80 τετραγωνικών. Η κρεβατοκάμαρα βλέπει φάτσα την Ακρόπολη, καθώς η θέση του σπιτιού είναι ακριβώς απέναντι και δεν υπάρχουν ενδιάμεσα σπίτια για να κόβουν τη θέα. Είναι σπάνιο στο κέντρο της πόλης να διαθέτει ένα σπίτι έναν τόσο όμορφο κήπο και μια τέτοια θέα στην Ακρόπολη». [Κεντρική φωτο: Από το βιβλίο «Το πρόσωπο της Αθήνας» (εκδ. Ποταμός), φωτο: Βασίλης Μακρής]
Info: Η Μάρθα Γιαννακοπούλου είναι μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας IF-[untitled]