«Στα 27 εκατομμύρια οι χρήστες του Instagram. Σύντομα σε έκδοση Android», γράφαμε ακριβώς ένα χρόνο πριν, στις 17/3/2012. Ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, υπογραμμίζαμε τον κίνδυνο το δίκτυο να απολέσει μαζικά χρήστες, εξαιτίας της αλλαγής των όρων χρήσης, που ουσιαστικά στερούσε από τους τηλεφωνο-φωτογράφους τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης των εικόνων τους. Πόσο γρήγορα στ’ αλήθεια προχωρά η τεχνολογία! Και πόσο ανθεκτικό στη φθορά αποδεικνύεται το δημιούργημα των Kevin Systrom και Mike Krieger, απέναντι ακόμα και στις ίδιες τις κατάφωρες αδικίες που διαπράττει. Διόλου τυχαία άλλωστε, ο Mark Zuckerberg επέλεξε να επενδύσει στη φωτογραφική πλατφόρμα 1 δισ. δολάρια, ποσό που θα του αρκούσε και με το παραπάνω για να εξαγοράσει μιντιακούς κολοσσούς κάθε είδους.
Με αυτά και με εκείνα, σήμερα το Instagram μπορεί να επαίρεται πως διαθέτει πλέον 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση. Αυτό προκύπτει από ανάρτηση του Kevin Systrom, συνιδρυτή της υπηρεσίας, καθώς και από τα ρεπορτάζ των τεχνολογικών ιστοσελίδων.
Στην ίδια ανάρτηση στο μπλογκ του, ο Systrom αναλύεται σε μια ρετροσπεκτίβα της πορείας του Instagram, από την απαρχή του τον Οκτώβριο του 2010, μέχρι να φτάσει στην επιτυχία και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Facebook, το οποίο το εξαγόρασε τελικά πριν από ένα περίπου χρόνο.
Έχοντας αυξήσει από τότε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των μελών του, τα οποία πλέον προέρχονται από όλες σχεδόν τις χώρες, ο Systrom υποστηρίζει πως η υπηρεσία έχει εξελιχθεί σε ένα εργαλείο που, μέσα από τις φωτογραφίες των χρηστών, δίνει τη δυνατότητα να καταλάβει κανείς καλύτερα τι συμβαίνει στον πλανήτη.
Ο συνιδρυτής της πλατφόρμας αναφέρει επίσης ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως ένα ζευγάρι που γνωρίστηκε μέσω του Instagram και έναν υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών που το χρησιμοποιεί για να μοιραστεί εικόνες από καταυλισμούς προσφύγων στο Σουδάν.
Από την αφήγηση του Systrom, πάντως, απουσιάζει πλήρως το «θερμό επεισόδιο» του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν το δίκτυο ανακοίνωσε την αλλαγή των όρων χρήσης, προκαλώντας την αντίδραση αμέτρητων χρηστών. Οι νέοι όροι άφηναν να εννοηθεί πως η υπηρεσία θα είχε πλέον το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί το οπτικό υλικό που «ανεβάζουν» τα μέλη, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Έτσι, πολλοί χρήστες απείλησαν απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν την πλατφόρμα, αφαιρώντας μάλιστα όλες τις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει μέχρι τότε.
Οι όροι χρήσης όντως άλλαξαν, χωρίς ουσιώδεις αλλαγές υπέρ των χρηστών ωστόσο. Είναι προφανώς τέτοια η δυναμική του δικτύου και η διείσδυσή του στις μάζες, ιδιαίτερα αφότου συμμάχησε με το Facebook, που ουδείς μοιάζει να πολυνοιάζεται για λεπτομέρειες περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Και ποιος ξέρει, με το ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια να ξεχάσουμε και το κλασικό καδράρισμα των φωτογραφιών, σε ratio 4:3 ή 3:2, προς όφελος του φιλικού προς το ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα τετραγωνισμένου κροπαρίσματος. Life goes on!, θα μας πείτε.