Αρχειο

Μια βραδιά με τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35138-76846.jpg

Ο γερμανός Ούβε Μάτσκε θα δώσει ένα ρεσιτάλ πιάνου με σονάτες του Μπετόβεν που περιλαμβάνει τη Σονάτα αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 2/1, τη Σονάτα αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 2/3, τις 32 Παραλλαγές σε ντο ελάσσονα WoO 80 και τη Σονάτα αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27/2 «Quasi una fantasia».

Γνωστός για τον ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο ερμηνείας του που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αισθαντικότητα και λαμπερή δεξιοτεχνία, ο Γερμανός πιανίστας και καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επέλεξε – διόλου τυχαία– να παρουσιάσει κάποια από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα της συμβολής του «τιτάνα» της μουσικής στην εξέλιξη του πιανιστικού είδους. Αρχής γενομένης από τις πρώτες πιανιστικές σονάτες του που ο ίδιος αφιέρωσε στον Αυστριακό συνθέτη και τον σημαντικότερο δάσκαλό του, Γιόζεφ Χάυντν, τις 32 Παραλλαγές οι οποίες διαφέρουν μεταξύ τους στο χαρακτήρα, την τεχνική δυσκολία και τη δυναμική τους αλλά και την περίφημη Σονάτα αρ.14, γνωστή ως Σονάτα «Του Σεληνόφωτος» που θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου καθώς ανέτρεψε την καθιερωμένη μέχρι τότε σειρά διαδοχής των μερών της σονάτας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των δομικών στοιχείων της.

Ο Ούβε Μάτσκε γεννήθηκε στην Γερμανία, από το 1987 ζει στην Ελλάδα και από το 2001 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει δώσει πολυάριθμα ατομικά ρεσιτάλ σε μεγάλα μουσικά κέντρα στη Μόσχα, το Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο, τη Λειψία, τη Δρέσδη κ.α. Ως σολίστ έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες ευρωπαϊκών χωρών και, επανειλημμένως, με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης όπως και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Τετάρτη 20/2, 20.30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

€12 (Ζώνη Α), 20 (Ζώνη Β), 5 (Φ/Νέοι/Άνεργοι/ΑΜΕΑ), 8 (+65/Πολύτεκνοι)

Πληροφορίες: 210 7282.333, www.megaron.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ