Αρχειο

Η τρόικα ζητά εξηγήσεις για τα κλειστά επαγγέλματα

Ειδική έκθεση για την πορεία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των παρεμβάσεων που δρομολογήθηκαν με το 3ο μνημόνιο στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών καλείται να συντάξει η κυβέρνηση και να την υποβάλει στην τρόικα.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ειδική έκθεση για την πορεία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των παρεμβάσεων που δρομολογήθηκαν με το 3ο μνημόνιο στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών καλείται να συντάξει η κυβέρνηση και να την υποβάλει στην τρόικα.

Ήδη έχουν νομοθετηθεί οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα 26 επαγγελμάτων, πλην όμως η τρόικα ζητεί την κατάρτιση ειδικής έκθεσης η οποία θα καταγράφει το εύρος των παρεμβάσεων και τα εμπόδια που καταργήθηκαν, για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αλλά ταυτόχρονα ζητεί και την καταγραφή στοιχείων απόδοσης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων όπως είναι:

- Ο αριθμός των νέων επαγγελματιών που εισήλθε στα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

- Η μείωση των τιμών που επέφερε ο ανταγωνισμός, σε κάθε τομέα δραστηριότητας.

Η έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι και τον προσεχή Σεπτέμβριο στην τρόικα και όπως αναγράφεται στο μνημόνιο, θα αφορά στα 20 μεγαλύτερα επαγγέλματα. «Για την πορεία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και για επιβεβαιωθεί η πρόοδος στον τομέα των κλειστών επαγγελμάτων, η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια μελέτη για τα 20 μεγαλύτερα επαγγέλματα όπου εξετάζει το βαθμό στον οποίο έχουν απελευθερωθεί, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων σε σχέση με τους νεοεισερχόμενους και τις μεταβολές των τιμών», αναφέρει το μνημόνιο.

Οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν πως το άνοιγμα των επαγγελμάτων και η απελευθέρωση των υπηρεσιών, θα προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά και θα οδηγήσουν σε υποχώρηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών. Ήταν μάλιστα ένας τομέας στον οποίο επέμειναν από το πρώτο μνημόνιο, το Μάιο του 2010, ενώ η οριστική νομοθετική ρύθμιση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων περιλήφθηκε στο τρίτο μνημόνιο και μάλιστα αποτέλεσε προαπαιτούμενο για τη δόση του Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση προέβη στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά η τρόικα επιβάλλοντας την κατάρτιση ειδικής μελέτης, θέλει να πληροφορηθεί αφενός αν πράγματι εφαρμόστηκε το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών, αλλά και τα αποτελέσματά της.