Αρχειο

Ξαφνική παραίτηση της προέδρου και πέντε μελών διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ

Και οι πέντε είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, μεταξύ τους και ο γ.γ. του ΕΔΟΕΑΠ

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την χθεσινή παραίτητη των πέντε δημοσιογράφων - Γιώργος Βλαβιανός, μέλος Δ.Σ., Ελένη Δελβινιώτη, μέλος Δ.Σ., Αργύρης Δεμερτζής, γενικός γραμματέας και Παναγιώτης Τσούτσιας, πρόεδρος ΤΥΠ- ακολούθησε η σημερινή παραίτηση της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένης Σπανοπούλου. Οι πέντε δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις και εκκλήσεις από πλευράς του ΕΔΟΕΑΠ, να προχωρήσει σε ανεξάρτητο έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, όπως δημόσια οι ίδιοι ζήτησαν κατά την επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012. 

Άμεσα, με επιστολή της Προέδρου Δ.Σ., ενημερώθηκαν για τις παραιτήσεις των πέντε δημοσιογράφων και το αιτιολογικό τους, όλοι οι Πρόεδροι των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ), οι οποίοι καλούνται, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ (άρθρο 15, παρ.3), να διεξάγουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, το αργότερο εντός 15 ημερών από σήμερα. Ως προτεινόμενη ημερομηνία διεξαγωγής αρχαιρεσιών ορίζεται η 27η Φεβρουαρίου 2013.

Η επιστολή παραίτησης της προέδρου, Ελένης Σπανοπούλου:

Από

Ελένη Β.Σπανοπούλου

Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί /Αγαπητές Συνάδελφοι,

Συνεργάτες, Φίλες και Φίλοι,

Έδοξε να υποβληθεί σε σας η σημερινή παραίτηση μου από τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού μας τον οποίο με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά, αγωνιστικό πάθος, διοικητική συνέπεια και συναδελφική αλληλεγγύη, μαζί υπηρετήσαμε για 2 περίπου χρόνια, στη δυσκολότερη θητεία Διοίκησης από ιδρύσεως του ΕΔΟΕΑΠ.

Δώδεκα χρόνια μετά την για πρώτη φορά εκλογή μου στη Διοίκηση και 4 μετά τη μεγάλη τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, υποβάλω με λύπη μου στο Συμβούλιο μας την παραίτηση μου από τη θέση αυτή και παρακαλώ να μου δοθεί η έννομη εντολή ώστε να ενεργήσω τα νόμιμα προκειμένου οι Ενώσεις μας να προχωρήσουν άμεσα, σύμφωνα με το Καταστατικό μας (αρθρ.15 παραγρ.3) ως απαρέγκλιτα υποχρεούνται και οφείλουν, στην εντός 15μέρου προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης.

Σε ότι με αφορά έδωσα μαζί σας τον αγώνα τον καλό και μόνο για το Καλό, υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες της ιστορίας του Ταμείου μας.

Ανταμοιβή μου στάθηκε μόνο η ψήφος και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας.

Οι προσωπικές μου πικρίες δεν αφορούν καθόλου τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντι στα μέλη μας με την παραίτηση μου. Θα ήταν, άλλωστε, μεγαλύτερη αν συνέχιζα…

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ απολύτως με τις θέσεις των συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΑ Γ.Βλαβιανού, Αργ.Δεμερτζή, Ελ.Δελβινιώτη, Παν. Τσούτσια που υπέβαλαν, ήδη, σ´εμένα τις παραιτήσεις τους από το Δ.Σ.. Για τους ίδιους και μόνο λόγους παραιτούμαι σήμερα.

ΥΛΟΠΟΙΩ έτσι τη δημόσια δέσμευση μου και όλων μας, τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη Γ.Σ. ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ κατάφωρα για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να προβεί στον ανεξάρτητο έλεγχο διαχείρισης των αποθεματικών μας, όπως ζήτησαν τα μέλη της και μέλη της Γ.Σ. και όπως σαφώς αποδέχθηκε και ρητά ζητήσαμε με 3 επιστολές μέχρι σήμερα δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση!

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ που επί προεδρίας μου το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ τίποτε δεν έκρυψε, τίποτε δεν έχει να φοβηθεί και καθόλου δεν έχει πράξει σε βάρος των συμφερόντων των ασφαλισμένων μας και του ίδιου του Οργανισμού μας.

Αντίθετα, ενεργήσαμε πάντα σύμφωνα με το Νόμο, το Καταστατικό, το υπέρτερο συμφέρον του Ταμείου μας και τη συνείδηση μας. Με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, οδηγήσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ με σταθερότητα σε καιρούς που ολόκληρη η χώρα και το ευρωπαϊκό της μέλλον συγκλονιζόταν επικίνδυνα και σε συνθήκες καταστροφικές για το Κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα του τόπου μας.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ !

Όχι, όμως, χωρίς την εντολή της κάλπης! Το ύψιστο προνόμιο και καθήκον των πολιτών στη Δημοκρατία.

Η Κρίση, το ληστρικό PSI, η δίκαιη οργή του κόσμου, η υποκινούμενη βία, η κατάρρευση του χώρου των ΜΜΕ έδωσαν περιθώριο στην ασυδοσία των εργοδοτών, στο θράσος των διαφημιστών, στην κομματικά υποκινούμενη βία, στην συνδικαλιστική αγυρτεία, στην πολιτική αήθεια και στην ατομική ανευθυνότητα.

Καμιά Διοίκηση όσο άξια, εργατική και αφοσιωμένη κι αν είναι δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ανανεωμένη εντολή από το Σώμα των μελών μας ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Υπ´ αυτές τις συνθήκες η άρνηση της ΕΣΗΕΑ να ελέγξει τη διαχείριση μας συνιστά συνθήκη εγκλωβισμού μας σε επικίνδυνες για τον ΕΔΟΕΑΠ και ατραπούς.

Δεσμευτήκαμε για: Διαφάνεια, Υποστήριξη στους κοινωνικά αδύναμους συναδέλφους μας και Έλεγχο των πεπραγμένων μας. Είμαστε συνεπείς σε όλα, εκτός από το θέμα του ελέγχου κι αυτό εξαιτίας της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ!

Ως μέλος της θλίβομαι για την απαράδεκτα εχθρική στάση της, αρνούμαι να νομιμοποιήσω τη ζημιογόνο αδιαφορία της και παραιτούμαι σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις Υπηρεσίες μου στον Οργανισμό μας υπό αμφισβήτηση ή με ατεκμηρίωτες λασπολογίες ότι δήθεν ζημιώσαμε με ενέργειες μας τον ΕΔΟΕΑΠ!!! Πολύ περισσότερο γιατί κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε, δεν υφίσταται και δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί. Είναι ιταμό ψεύδος προκειμένου να δικαιολογηθεί το συνδικαλιστικό ρεσάλτο κατά της εκλεγμένης Διοίκησης μας την απαράδεκτη νύχτα της 23ης Ιουνίου.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλα τα μέλη του Δ.Σ. και καθένα και κάθε μια χωριστά γιατί σ´αυτό τον δύσκολο δρόμο, χωρίς εξαίρεση, 9 στους 9, σταθήκαμε ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ ομόφωνα και ομόψυχα, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές για τον ΕΔΟΕΑΠ, ακόμη και στις διαφωνίες μας. ΕΝΟΤΗΤΑ, που είναι φαινόμενο σπάνιο για την κοινωνία, αλλά ιδιαιτέρως για τον Κλάδο των ΜΜΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τον Διευθυντή του Οργανισμού, την Αρχίατρο μας, όλα τα επιτελικά στελέχη και τους εργαζόμενους μας γιατρούς και διοικητικούς για τη συνεργασία, την κατανόηση και την απόδοση τους στους δύσκολους καιρούς μας. Και αφήνω, στη μόνη Κρίση που υπολογίζω, την Κρίση και την κριτική των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους το έργο και τις πράξεις μου που είχαν πάντα γνώμονα μόνον αυτούς.

Δεν είναι στις Αρχές μου, την ιστορία μου και στο χαρακτήρα μου να κρύβω την Αλήθεια και να χρυσώνω το χάπι…

Ο ΕΔΟΕΑΠ, όπως όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία περνάει πολύ δύσκολες μέρες. Σε αντίθεση από αυτά, όμως, δεν μετράει μέρες, αλλά χρόνια!

Κινδυνεύει μόνον αν δεν τον υπερασπιστούμε ΟΛΟΙ μαζί και υπεύθυνα.

ΜΟΝΟΣ του κανένας δεν μπορεί. ΜΑΖΙ ΝΑΙ!

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ να διοικήσω με αίσθημα Δικαίου, αυστηρότητα, ισότητα, διαφάνεια και Ανθρωπιά. Για ότι αθέλητα παρέλειψα, έκανα λάθος ή δεν κατάφερα, απολογούμαι.

ΣΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ όλους και όλες με την ευχή να συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ να δίνει φάρμακο, σύνταξη και υποστήριξη σε κάθε άρρωστο, γέροντα, άνεργο και αβοήθητο συνάδελφό μας μακριά από κάθε λογής πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και προσωπικούς μηχανισμούς.

ΕΜΕΙΣ είμαστε ο ΕΔΟΕΑΠ όχι αυτοί!

Είκοσι χιλιάδες ψυχές που αξίζει να τις υπερασπιστούμε για να μη χαθούν στον Καιάδα του ΕΟΠΥΥ και των ανερμάτιστων πολιτικών του «κουρέματος» της ζωής μας, όσα με τόσο κόπο καταφέραμε.

ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ που αγωνίστηκα μαζί σας για την υπεράσπιση του Ασφαλιστικού φορέα στην Περίθαλψη και την Επικούρηση των σκληρά εργαζόμενων, των δοκιμαζόμενων ανέργων, των αγωνιούντων συνταξιούχων του Κλάδου μας και των οικογενειών τους.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στο μόνο μετερίζι που ξέρω καλά στη ζωή μου. Αυτό της Δουλειάς, της Ανθρωπιάς και του ΕΔΟΕΑΠ όλων των ασφαλισμένων.

Με τιμή, ευθύνη και περηφάνια που μπορεί να στερήσει από τον εαυτό του o καθένας μόνος του και κανείς άλλος!

Ελένη Σπανοπούλου

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ

Η επιστολή παραίτησης των πέντε:

Προς

την Πρόεδρο του Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

κα Ελένη Σπανοπούλου

Από κ.κ.

Γιώργο Βλαβιανό, μέλος Δ.Σ.

Ελένη Δελβινιώτη, μέλος Δ.Σ.

Αργύρη Δεμερτζή, μέλος Δ.Σ.

Παναγιώτη Τσούτσια, μέλος Δ.Σ.

Θέμα: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Ε.Σ.Η.Ε.Α. ΑΠΟ Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητή Συνάδελφε,

Οι τρέχουσες εξελίξεις και οι σημαντικές αποφάσεις, που απαιτούνται πλέον να ληφθούν ανοιχτά, δημοκρατικά και απροκατάληπτα, με την ενεργό συμμετοχή και την ευθύνη όλων των μετόχων-μελών για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθούν να επηρεάζονται καθοριστικά από την επεισοδιακή Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ της 23ης Ιουνίου 2012.

Η Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012 στιγματίστηκε από ακραία γεγονότα. Δυστυχώς μέσα σε ατμόσφαιρα χάους δε δόθηκε η δυνατότητα να ολοκληρωθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο στις δύσκολες ώρες που διανύει ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ανεργία που γνώρισε ποτέ, τη ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά και τη σχεδιαζόμενη επιδρομή στο αγγελιόσημο.

Όσα έλαβαν χώρα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο της Συνέλευσης, την πιο κρίσιμη στιγμή, που η νόμιμη και αιρετή Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, έδινε μάχη ζωής και επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ, εναντίον των υπευθύνων για τη λεηλασία των αποθεματικών του Οργανισμού μας, παραμένουν μελανό σημείο για τους ανθρώπους της Ενημέρωσης και το δημόσιο βίο. Παράδειγμα προς αποφυγή….

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με την ευθύνη και το δικαίωμα του αιρετού εκπροσώπου, συνεδρίασαν αμέσως μετά τη Γ.Σ., στις 28 Ιουνίου 2012 και αποφάσισαν ομόφωνα με αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στον κλάδο και ιδιαίτερα στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και τους άρρωστους συναδέλφους, να παραμείνουν στις θέσεις τους, θέτοντας παράλληλα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ενδελεχή και αναλυτικό οικονομικό έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Οργανισμού.

Προς τούτο προσκλήθηκαν οι τέσσερις Ενώσεις μέτοχοι-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ–ΕΣΗΕΜ-Θ – ΕΠΗΕΑ-ΕΠΗΕΘ) να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι, αντικειμενικό και σε βάθος έλεγχο ή να ορίσουν από κοινού Ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή, με την πλήρη εξασφάλιση διαδικασιών διαφάνειας και με όλα τα στοιχεία για τη διαχείριση των αποθεματικών στο φως, προκειμένου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και ανεξάρτητα από την έκβασή του, να δρομολογηθούν εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα:

-Το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, συνέχισε και ενέτεινε τις προσπάθειές του, ώστε ο Οργανισμός να μείνει όρθιος, δυνατός, με σύγχρονες υπηρεσίες και ανθρώπινο πρόσωπο όταν ολόκληρο το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της χώρας έχει ήδη καταρρεύσει στον κρατικοδίαιτο καιάδα των εμπόρων της Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.

-Στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων του κλάδου, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, ενάντια στην ισοπέδωση του ΕΟΠΥΥ και στην ανοιχτή πλέον απειλή υφαρπαγής του κύριου πόρου μας, του Αγγελιοσήμου. Απειλή που παραμένει ανοιχτή.

-Οργάνωσε με κάθε πρόσφορο και θεμιτό νομικό, δικαστικό, διοικητικό, συνδικαλιστικό και με ανοιχτή ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση, μετωπικό αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο κούρεμα των αποθεματικών και τις μονομερείς και παράνομες Μνημονιακές αποφάσεις κυβερνήσεων και τραπεζιτών. Έναν αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γυρίσει πίσω στο Ταμείο του Οργανισμού και το τελευταίο ευρώ.

-ΕΠΕΙΔΗ μέχρι σήμερα το Δ.Σ. της Ένωσής μας -της ΕΣΗΕΑ- παρότι είχε ζητήσει με δημόσιες παρεμβάσεις του τον ανεξάρτητο έλεγχο, δεν έχει καν απαντήσει στις τέσσερις επιστολές και ισάριθμες επανειλημμένες προσκλήσεις του Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ (2/7/2012- Αριθμός Πρωτοκόλλου 10184, 18/7/2012 – Αριθμός Πρωτοκόλλου 10918 , 30/8/2012- Αριθμός Πρωτοκόλλου 328 και 10/1/2013 – Αριθμός Πρωτοκόλλου 15), να ορίσει από κοινού με τις τρεις άλλες Ενώσεις Ανεξάρτητη Ελεγκτική Αρχή για τον έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Οργανισμού μας, ενώ οι άλλες Ενώσεις έχουν πάρει θετική θέση για τη διενέργειά του, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής της ΕΣΗΕΑ.

-ΕΠΕΙΔΗ από την πλευρά της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ εκπληρώθηκαν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις, οι όροι και οι προϋποθέσεις, που το Δ.Σ. μας αποφάσισε ομόφωνα και ανακοίνωσε στις 28 Ιουνίου 2012, σε συνέχεια όσων έγιναν στη Γ.Σ. της 23ης Ιουνίου 2012.

Συγκεκριμένα:

- Το Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, με διαφάνεια τοποθετήθηκε σε όλα και για όλα όσα τέθηκαν στη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012, αποδίδοντας εγγράφως και δημόσια, με τεκμηριωμένα στοιχεία και απαντήσεις, πλήρη οικονομική και νομική ανάλυση των ενεργειών του.

-Εφάρμοσε μέτρα και παροχές περαιτέρω στήριξης των συναδέλφων ασφαλισμένων-μελών του ΕΔΟΕΑΠ και των οικογενειών τους, που με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια ανήκουν στις ευαίσθητες και σκληρά δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες και ανέλαβε παράλληλα νέες πρωτοβουλίες κοινωνικών δράσεων για την στήριξη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων του κλάδου.

-ΕΠΕΙΔΗ ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και προβλήματα.

-ΕΠΕΙΔΗ εξαντλήθηκαν τα όρια της υπομονής μας μετά από μια στείρα -από πλευράς ΕΣΗΕΑ- αναμονή τόσων μηνών.

-ΕΠΕΙΔΗ κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένει “όμηρος” της αδράνειας κανενός.

-ΕΠΕΙΔΗ πάνω από όλα ο πλέον υπεύθυνος ασφαλής, δημοκρατικός δρόμος είναι αυτός που οδηγεί κατευθείαν στην κάλπη.

ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ από μέλη Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ, αποκλειστικά και μόνον, για λόγους που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των καταστατικών διατάξεων του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες οδηγούν στην υποχρεωτική και άμεση προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., προκειμένου όλοι μαζί να κρίνουμε και να κριθούμε υπεύθυνα, άμεσα και δημοκρατικά και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ.

Με αίσθημα ευθύνης και τιμή,

Γεώργιος Βλαβιανός

Αργύρης Δεμερτζής

Ελένη Δελβινιώτη

Παναγιώτης Τσούτσιας

Μέλη ΕΣΗΕΑ