Αρχειο

Προσφυγή για τα νοσήλια των αλλοδαπών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς καθώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ από διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που ορίζει τα διπλάσια σχεδόν νοσήλια από αυτά που πληρώνουν οι έλληνες, για τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους.

Τα ημερήσια νοσήλια για πολίτες κρατών μελών της Ε.Ε. και των τρίτων χωρών, μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας, υπολογίζονται με «συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09 επί της τιμής που αναγράφεται στον πίνακα των Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων - ΚΕΝ», αναφέρει η υπουργική απόφαση, η οποία διπλασιάζει ουσιαστικά τα νοσήλια για τους αλλοδαπούς, διαφοροποιώντας την παροχή υπηρεσιών υγείας με μόνο κριτήριο το ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας.

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στον χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Σύμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου απαιτείται από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η ακύρωσή της.