Αρχειο

Εκτεταμένο δίκτυο ασφαλών διαδρομών για ποδήλατα και πεζούς τώρα (σε περίοδο κρίσης)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33871-74923.gif

Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν «εκτεταμένο δίκτυο ασφαλών διαδρομών για ποδήλατα και πεζούς τώρα (σε περίοδο κρίσης)»:

«Ο θάνατος ποδηλάτη από τροχαίο, ας είναι ο τελευταίος

Το τελευταίο περιστατικό με το θάνατο ποδηλάτη, που παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ στο Κορωπί, δεν περιορίζεται μόνο στις ευθύνες ενός ασυνείδητου οδηγού, που εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο.

Δυστυχώς, η Πολιτεία παραμένει ασυγκίνητη στα κελεύσματα των καιρών και της κρίσης και αφήνει τους χρήστες ενός εναλλακτικού -αλλά επίκαιρου λόγω και της κρίσης- μέσου μετακίνησης, του ποδηλάτου, πλήρως απροστάτευτους.

Ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται διαρκώς ο οδικός χώρος υπέρ των πεζών και των ποδηλατών, με μεγάλη συνέργεια στη μείωση των ρυπαντών, στη βελτίωση του κυκλοφοριακού, της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας, στο Λεκανοπέδιο δεν υπάρχει σχεδιασμός για ένα δίκτυο με ασφαλείς ποδηλατόδρομους, που να καλύπτει καθημερινές συνήθεις διαδρομές μετακινήσεων. Οι λιγοστοί, μεμονωμένοι σε περιοχές, βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της πόλης και είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Η υλοποίηση ενός σημαντικού δικτύου ποδηλατόδρομων έχει ελάχιστο κόστος, αλλά τεράστια περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Οι συνέπειες της ακολουθούμενης πολιτικής είναι πολλαπλές. Η χώρα κατέχει τα πρωτεία στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και θυμάτων, αναλογικά με το οδικό της δίκτυο, το κυκλοφοριακό γίνεται αιτία χιλιάδων χαμένων εργατοωρών και οι πόλεις, παρά τα μικρά βήματα που έχουν γίνει στην περιφέρεια, λειτουργούν σχεδόν εχθρικά απέναντι στη ζωή και την ψυχολογία των κατοίκων τους.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν πρώτης προτεραιότητας, την εκπόνηση και εφαρμογή ενός εκτεταμένου δικτύου ασφαλών διαδρομών για ποδήλατα και πεζούς που να καλύπτει το σύνολο των αστικών και ημιαστικών κέντρων της χώρας.

Η Θεματική Ομάδα Μεταφορών των Οικολόγων Πράσινων»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ