Αρχειο

Φρούτα και λαχανικά, και θα είσαι μια χαρά!, ευαγγελίζεται νέα έρευνα

Μπορεί μεν η πράσινη ανάπτυξη να μην ευδοκίμησε στη χώρα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζει να γευτούμε τα ευεργετήματα της πράσινης διατροφής. Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Psychosomatic Medicine» ότι οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή στο αίμα τους.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί μεν η πράσινη ανάπτυξη να μην ευδοκίμησε στη χώρα μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζει να γευτούμε τα ευεργετήματα της πράσινης διατροφής.

Τα άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι πιο αισιόδοξα, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Οι ερευνητές αναφέρουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Psychosomatic Medicine» ότι οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή στο αίμα τους.

Ένα γνωστό καροτενοειδές είναι η β-καροτίνη, μια χρωστική που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα φρούτα και λαχανικά πορτοκαλί χρώματος καθώς και στα πράσινα σκούρα, φυλλώδη λαχανικά. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών όπως είναι τα καροτενοειδή στο αίμα, μπορούν να αποτελούν δείκτη καλής υγείας. Τα αντιοξειδωτικά δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται στον οργανισμό και μπορούν να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσων.

«Τα άτομα με μεγαλύτερη αισιοδοξία έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών όπως η β-καροτίνη στο αίμα τους» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Τζούλια Μπόεμ και προσέθεσε: «Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη μελέτη η οποία συνδέει τη θετική σκέψη με τα επίπεδα καροτενοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό». Σύμφωνα με την ερευνήτρια είναι πιθανό τα αντιοξειδωτικά να έχουν αντιστρεσογόνο δράση.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μέτρησαν τις συγκεντρώσεις εννέα διαφορετικών αντιοξειδωτικών, όπως τα καροτενοειδή αλλά και η βιταμίνη Ε, στο αίμα σχεδόν 1.000 αμερικανών ανδρών και γυναικών ηλικίας 25 ως 74 ετών. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους ενώ παρείχαν και δείγμα αίματος στους ειδικούς. Μετρήθηκε επίσης και ο βαθμός αισιοδοξίας των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που ήταν πιο αισιόδοξα είχαν αυξημένα ως και 13% επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους σε σύγκριση με όσα ήταν πιο απαισιόδοξα. Πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα αυτά μπορούν, ως έναν βαθμό, να εξηγηθούν μέσω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών που κάνουν τα πιο αισιόδοξα άτομα.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι εθελοντές που έτρωγαν δύο ή λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξοι σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες «πράσινες» μερίδες μέσα στην ημέρα.

Πέρυσι μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Γουόρικ έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ήταν και τα πιο ευτυχισμένα σε σύγκριση με όσα δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα και λαχανικά. Η σύνδεση φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η άσκηση και το γενικότερο μοτίβο διατροφής – αμφότεροι αυτοί οι παράγοντες επιδρούν στη διάθεση. Οι επιστήμονες που βρίσκονταν πίσω και από εκείνη τη μελέτη υπέθεταν ότι τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών φαίνεται να είναι εκείνα που δρουν ως ασπίδα προστασίας ενάντια στο στρες.