Αρχειο

Κέντρο αναπαραγωγής πειραματόζωων στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33491-74222.jpg

Πρόγραμμα σχετικό με τη δημιουργία ενός κέντρου ''αναπαραγωγής, στέγασης και χαρακτηρισμού ζωικών μοντέλων'' δηλαδή πειραματόζωων, εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων - ΕΣΠΑ, για τη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Infrafrontier και πρόκειται για μια υπηρεσία εκτροφής ποντικιών, δημιουργίας γενετικά τροποποιημένων ποντικιών για έρευνα και χαρακτηρισμού των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται σε πειράματα.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών συμμετέχει ήδη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και από το 2009 αποτελεί τον ελληνικό κόμβο του Ευρωπαϊκού Αρχείου Μεταλλαγμένων Ποντικιών (ΕΜΜΑ) για το Infrafrontier.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό θα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

Υπηρεσίες αρχειοθέτησης, διανομής αναπαραγωγής και στέγασης ποντικών σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΜΜΑ.

Υπηρεσίες παραγωγής διαγονιδιακών ποντικών, με τεχνικές έγχυσης προπυρήνων και μεθόδους γονιδιακής στόχευσης.

Υπηρεσίες φαινοτυπικού χαρακτηρισμού, στο πλαίσιο μιας ''κλινικής ποντικών'' με μονάδες γενωμικής, πρωτεομικής, κυτταρομετρίας ροής, ιστοπαθολογίας και απεικόνισης κυττάρων και ιστών.

Με την απόφαση του γενικού γραμματέως Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση, η πράξη '' Ελληνική Ερευνητική Υποδομή για το Φαινοτυπικό Χαρακτηρισμό και την Αρχειοθέτηση Πρότυπων Γενοτύπων Θηλαστικών'', εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 03- Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Σύγκλισης του Επενδυτικού Προγράμματος ''Αττική''.

Η δημόσια δαπάνη αναμένεται να είναι 3.641.000 για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής και η xρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 40 μήνες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ