Αρχειο

«Κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο: Υπάρχει αριστερή προοδευτική απάντηση?»

Πρόσκληση σε εκδήλωση

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33480-74201.jpg

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ διοργανώνουν στις 25/01/2013 και ώρα 12.00-15.00 στο αμφιθέατρο του 9,84 της Τεχνόπολης στο Γκάζι στην Αθήνα ανοικτή συζήτηση με θέμα: «Κρίση Στον Ευρωπαϊκό Νότο: υπάρχει αριστερή προοδευτική απάντηση;»

Στο πάνελ συμμετέχουν, από την Πορτογαλία ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος (P.S.) Ribeiro Joao και ο Carlos de Sousa Santos εκπρόσωπος φόρουμ νεολαίας, από την Ιταλία ο Ευρωβουλευτής και πρώην Δήμαρχος Φλωρεντίας Leonardo Domenici και από την Ισπανία ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Miguel Angel Martinez. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hannes Swoboda.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη, από μια σειρά δράσεων, της ευρωβουλευτού, που στοχεύει στο άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των χωρών του Νότου, με ανταλλαγή εμπειριών, επεξεργασία θέσεων και ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου με στόχο μια αριστερή προοδευτική απάντηση στη κρίση.

Το επόμενο στάδιο θα είναι εκδήλωση στις Βρυξέλλες (10 Απριλίου) όπου συγγραφείς του Νότου θα συζητήσουν για την κρίση.

Η συζήτηση-εκδήλωση πλαισιώνεται και από μια διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας το South in Talk. (thesouthintalk.blogspot.com)

Το South in Talk είναι μια υπό εξέλιξη συζήτηση μεταξύ πολιτών, μεταξύ πολιτικών, μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Είναι μια ευρωπαϊκή συζήτηση. Είναι μια συζήτηση μεταξύ των πολιτών του νότου, αυτών δηλαδή που ο οικονομικός τύπος αποκαλούσε είτε «περιφέρεια» είτε PIGS (Portugal, Italy, Greece, Spain).

Έχουμε πολλά να πούμε. Έχουμε επίπονα προγράμματα προσαρμογής, έχουμε ανεργία, έχουμε αποσάθρωση της αγοράς εργασίας, αποσάθρωση πολιτικών συστημάτων, αμφισβήτηση θεσμών και συμβόλων. Έχουμε μπροστά μας ένα νέο ηθικό λόγο καλών και κακών, βόριων και νότιων, "τεμπέληδων" και "εργατικών". Αλλά μέχρι τώρα έχουμε μόνο παράλληλες συζητήσεις και όχι ΜΙΑ ευρωπαϊκή συζήτηση.

Η αφετηρία του South in Talk είναι η συζήτηση στις 25/01 στο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι. Το θέμα είναι η κρίση. Τι κάνει η Ευρώπη, τι δεν κάνει η Ευρώπη. Το θέμα είναι δραματικά οικείο. Οι εμπλεκόμενοι στη συζήτηση καθόλου.

Μπορεί κανείς να είναι παρών σε αυτή τη συζήτηση του ευρωπαϊκού νότου με δύο τρόπους: είτε με τη φυσική του παρουσία, είτε διαδικτυακά, αφού θα υπάρχει ζωντανή μετάδοση στο thesouthintalk.blogspot.com/. Μπορεί κάποιος για την ακρίβεια να διαμορφώσει τη συζήτηση:

• Μπορεί να θέσει ερωτήσεις ή να «ψηφίσει».

• Μπορεί να συμμετέχει σε ανοικτές συζητήσεις.

Το πρόβλημα είναι απλό. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός λαός. Υπάρχουν εθνικοί μικρόκοσμοι που εκπροσωπούνται στις Βρυξέλλες από εθνικούς αντιπροσώπους. Αλλά έχουμε κοινά βιώματα. Είμαστε κάτι περισσότερο από ένα άθροισμα. Και ειδικά στο νότο της κρίσης, αλλά και της Ευρώπης, ή ενός ευρωπαϊκού νότου σε κρίση, πρέπει να δημιουργήσουμε ορισμένα πρωτόλεια βιώματα αυτής της πραγματικότητας. Αυτή είναι η ιδέα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ