Αρχειο

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο για την παράνομη μετανάστευση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33351-74021.jpg

Το ελληνικό σχέδιο δράσης για το άσυλο και η λαθρομετανάστευση παρουσίασε χθες στο άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Δουβλίνο, , ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, τονίζοντας σε απάντηση των επικρίσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη μεταναστευτική πίεση»,.

Το σχέδιο συνίσταται αφενός στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η είσοδος παράνομων μεταναστών από τα σύνορα και αφετέρου στον επαναπατρισμό εκείνων που βρίσκονται παράνομα στη χώρα.

Ειδικότερα, οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι:

-Λειτουργία μίας αποτελεσματικής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

-Λειτουργία της νέας ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.

- Συνολική διαχείριση των υποθέσεων ασύλου που εκκρεμούν με τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας εργασίας και τη διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων προσφυγών που εκκρεμούν εντός του 2013.

- Ενισχυμένη πολιτική επαναπατρισμού με βάση τα εθελούσια προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, με μέτρα επανένταξης και αναγκαστικών επιστροφών, καθώς και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο του κεκτημένου του Σένγκεν με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν τα νότιο-ανατολικά εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Ο  Ν. Δένδιας εισέπραξε το  ενδιαφέρον  των Ευρωπαίων Εταίρων, σχετικά με το πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη της  ευρωπαϊκής βοήθειας. «Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνει την ευρωπαϊκή δουλειά. Αντιμετωπίζει το 90% των μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. Χρειάζεται λοιπόν την ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη», επισήμανε.

Το νέο νομικό πλαίσιο θα πάρει την τελική του μορφή, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εγκριθεί από τους αρχηγούς της συγκυβέρνησης και ελεγχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ