Αρχειο

Τα παλιά τα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη

Η πόλη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα σχέδια του Thomas Hope στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Μαρίνα Μπουκουμάνη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν θες να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου για την Κωνσταντινούπολη του 18ου αιώνα, δεν έχεις παρά να περάσεις από το κτίριο του Κεραμεικού και να δεις σχέδια και απεικονίσεις, που σε μεταφέρουν νοητά στην Κωνσταντινούπολη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην έκθεση του Thomas Hope.

Το Μπενάκη παρουσιάζει σχέδια του Thomas Hope στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Γιος οικογένειας μεγιστάνων τραπεζιτών ο Thomas Hope (1769-1831) έκανε κατά το τελευταίο τέταρτο του 18ου αιώνα το Grand Tour, το καθιερωμένο για τους νέους της τάξης του ταξίδι στην Ελλάδα και την Τουρκία. Φιλότεχνος με μοναδικές συλλογές αρχαιοτήτων, γλυπτικής και ευρωπαϊκής ζωγραφικής, χορηγός και ειδήμων σε θέματα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης ανέτρεψε τα καλλιτεχνικά δεδομένα της εποχής του και άφησε το στίγμα του στην καλλιτεχνική περίοδο Regency.

Στην έκθεση θα δεις 60 έργα του καλλιτέχνη από την πρωτεύουσα της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τοπογραφικά σχεδιαγράμματα και διπλωτά πανοράματα της Κωνσταντινούπολης, απόψεις από διάφορες γειτονιές, μνημεία και ναούς της πόλης. Εκθέματα που παρουσιάζουν εντυπωσιακά οθωμανικά παλάτια, αίθουσες του Σεραγιού, τζαμιά, ταφικά μνημεία, πύλες, τα γυαλιά πάνω στο Βόσπορο όπως και βάρκες διασκεδάσεων του Σουλτάνου θα σου τραβήξουν σίγουρα την προσοχή. Ακόμα λεπτομέρειες από τα μαγαζιά της αγοράς, καφενεία, εικόνες με διάφορους εκδοχές της Κωνσταντινούπολης, άνδρες γυναίκες με παιδιά, παραστάσεις με ενδυμασίες και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες συνοδεύονται με περιγραφές, επεξηγήσεις και σχόλια. Αυτό που ξεχωρίζει στα έργα του Hope είναι η αυθεντικότητα των παραστάσεων αλλά και η σπάνια ιστορική αξία που έχουν.

Η συλλογή του Thomas Hope δεν αποτελεί μόνο ένα έργο τέχνης αλλά είναι και ένας εικαστικός θησαυρός με οπτικές μαρτυρίες για τους μελετητές του οθωμανικού πολιτισμού, αφού η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι σχετικά φτωχή σε οπτικές μαρτυρίες για την Τουρκία. Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα και θα συνοδεύεται από δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), της οποίας τα κείμενα θα επιμεληθούν οι επιμελήτριες της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Φανή Μαρία Τσιγκάκου και Μίνα Μωραΐτου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.


Info: Μέχρι Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, Mουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός