Αρχειο

Ελαιόλαδο, χόρτα, ψάρια και περπάτημα: το αντίδοτο στην κρίση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιστήμονες τονίζουν ότι παραδοσιακά, τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού σε περιόδους οικονομικής κρίσης στρέφονται σε φθηνότερες τροφές που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά και πολύ ζάχαρη.

Σε πολλές χώρες που υφίστανται κρίση, αυξάνονται σημαντικά οι καρδιαγγειακές νόσοι εξαιτίας της περιθωριοποίησης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, που συνήθως οδηγεί σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, λόγω έλλειψης χρημάτων αλλά και λόγω της κατάθλιψης που εμφανίζουν ακόμη και αυτοί που έχουν εργασία. Το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Αποτέλεσμα της είναι παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης που οδηγούν, μαζί με την κατάθλιψη, ως ανεξάρτητου παράγοντα, στο έμφραγμα ή και στο θάνατο.

Ενόψει του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης οι επιστήμονες τονίζουν όμως, ότι η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει για τους έλληνες μία μεγάλη ευκαιρία για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής,

«Για τον ελληνικό πληθυσμό, που φαίνεται εξ' ανάγκης να ασκείται περισσότερο λόγω της μερικής εγκατάλειψης του αυτοκινήτου του (υψηλό κόστος καυσίμων), θα είναι η χρυσή ευκαιρία να γυρίσει στη μεσογειακή διατροφή αντί να ακολουθήσει τον ολέθριο διατροφικό δρόμο της πρόχειρης διατροφής» επισήμαναν οι επιστήμονες και εξήγησαν ότι κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει δειχθεί ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αίτιο και βελτιώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου. Η αρχή έγινε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν η μελέτη των Επτά Χωρών υπογράμμισε τη σημασία των διατροφικών συνηθειών. Η Ελλάδα τότε βρέθηκε να έχει τη μικρότερη θνητότητα από καρδιακή νόσο παγκοσμίως, λόγω κυρίως της μεσογειακής διατροφής. Κάποια στοιχεία της (ελαιόλαδο, χόρτα, όσπρια, φτηνά ψάρια) διατηρούμε ακόμη σε κάποιο βαθμό, πάντως περισσότερο απ' ό,τι οι βορειοευρωπαϊκοί λαοί και οι ΗΠΑ.

Είναι ευκαιρία, αφού δεν μπορούμε πια να σώσουμε τη χώρα, ας σώσουμε τις ζωές μας...