Αρχειο

Δυσοίωνη η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της Κύπρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου αλλά και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση, επισημαίνεται στην έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης (ΕΜΕ) της Κομισιόν, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και τρόικας για την τελική συμφωνία του μνημονίου.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2012, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές ανισορροπίες, ιδίως όσον αφορά τις εξελίξεις που σχετίζονται με την εξωτερική της θέση, τα δημόσια οικονομικά και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επισημαίνεται ότι στον πίνακα με τους αναθεωρημένους δείκτες, αρκετοί εξ αυτών είναι πάνω από τα ενδεικτικά όρια, δηλαδή για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας, το μερίδιο στην αγορά εξαγωγών, τη ροή πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του ιδιωτικού τομέα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Η έκθεση υποδεικνύει ότι οι απώλειες στο μερίδιο αγοράς των εξαγωγών οφείλονται κυρίως στο ισοζύγιο αγαθών που διατηρεί πτωτική τάση, ενώ η Κύπρος συνεχίζει να καταγράφει πλεονάσματα στον τομέα των εμπόριο υπηρεσιών. Σύμφωνα με την έκθεση, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να μειωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι απώλειες ανταγωνιστικότητας τιμών και κόστους έχουν σημειώσει πρόσφατα μια χαλάρωση, ενώ το πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα συνέβαλε στη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς που έχουν να κάνουν με τις εξαγωγές, ενώ προστίθεται ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για στήριξη της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί.

Παράλληλα, η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της Κύπρου (με αρνητικό πρόσημο) επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της εξωτερικής θέσης της χώρας.

Η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί λόγω του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και λόγω των ζημιών που κατέγραψαν οι τράπεζες στο εξωτερικό, όπως επισημαίνεται. Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, σημειώνεται ότι είναι πάνω από το όριο της Συνθήκης και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Αναφορικά με την ανεργία, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι έχει σημειώσει σημαντική αύξηση πρόσφατα, και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Επίσης, αναφέρει ότι περαιτέρω επιπτώσεις από την έκθεση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου στην Ελλάδα, αλλά και τυχόν επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας θα αυξήσουν τους κινδύνους και θα καταστήσουν τη διαρθρωτική προσαρμογή ακόμη δυσκολότερη.