Αρχειο

Θα γίνει το Πουέρτο Ρίκο η 51η πολιτεία των ΗΠΑ;

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αμερικάνικες εκλογές δε συνιστούν τη μόνη κάλπη που στήνεται σήμερα. Στο Πουέρτο Ρίκο ψηφίζουν για το αν θα ψηφίσουν το 2016 στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Να εξηγηθούμε. Ο λαός του μικρού κράτους της βορειανατολικής Καραϊβικής θα αναδείξουν σήμερα τοπικό κυβερνήτη και θα αποφασίσουν αν επιθυμούν να γίνουν η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 48% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένωσης, το 46% υπέρ της διατήρησης του παρόντος καθεστώτος και μόλις το 6% ζητά πλήρη ανεξαρτησία.

Η παρούσα κατάσταση περιγράφεται από τη χαλαρή σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία ισχύει από το 1952 (να υπενθυμίσουμε ότι το Πουέρτο Ρίκο τέθηκε υπό τον έλεγχο των Αμερικανών μετά τον πόλεμο με την Ισπανία το 1898). Οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους και δεν ψηφίζουν για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με έναν βουλευτή, ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του κυβερνήτη εντάσσονται στο δίπολο Ρεπουμπλικάνοι - Δημοκρατικοί. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων - και νυν κυβερνήτη ς- είναι υπέρ της ένωσης με τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υποστηρίζει τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος.