Αρχειο

Από το Ντίξβιλ Νοτς άνοιξαν οι αμερικάνικες κάλπες. Με ισοπαλία.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ ξεκίνησε. Από ένα μικρό χωρίο 30 χλμ. από τα σύνορα με τον Καναδά ονόματι Ντίξβιλ Νοτς. Τα μεσάνυχτα, ο Τάνερ Τίλοτσον, έγινε ο πρώτος ψηφοφόρος ανάμεσα στα περίπου 200 εκατομμύρια αμερικανών που θα ψηφίσουν σήμερα για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Ψήφισα τον Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο 24χρονος ναυτικός. Ομπάμα και Ρόμνεϊ, τελικά ήρθαν ισόπαλοι, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη πέντε ψηφοφόρων έκαστος από τους δέκα που είχαν δικαίωμα ψήφου στο ξενοδοχείο του χωριού που αποτελεί και το εκλογικό του τμήμα.

Με την τόσο συμβολική αυτή αφετηρία, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αγωνιώδες θα είναι το επόμενο 24ωρο μέχρι το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) που θα ξέρουμε τον Πλανητάρχη της επόμενης τετραετίας.

Τα δύο επιτελεία των υποψηφίων έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις 9 κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο και η Φλόριντα, στις οποίες πιθανότατα θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να είναι πιο δραστήριοι όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται να διαθέτουν καλύτερο δίκτυο για την πρόσβαση σε ψηφοφόρους.

Τελευταίες δηλώσεις; Ο Μπαράκ Ομπάμα, Πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Δημοκρατικών τόνισε: «Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση για να γυρίσουμε πίσω τώρα, έχουμε κάνει πολλά για να λιγοψυχήσουμε στο τέλος. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά», προσθέτοντας ότι μετά από τέσσερα χρόνια στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεύει ακόμα την αλλαγή στην Ουάσιγκτον.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ, για πρώτη φορά υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους, είπε με τη σειρά του: «Οι ΗΠΑ χρειάζονται αλλαγή από την αποτυχημένη πολιτική Ομπάμα. Ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι η ανεργία θα ήταν τώρα 5,4%. Την Παρασκευή μάθαμε ότι είναι στο 7,9%. Το ερώτημα σ’ αυτές τις εκλογές είναι ένα. Θέλετε άλλα τέσσερα χρόνια όπως ήταν τα προηγούμενα ή θέλετε μια πραγματική αλλαγή;»