Αρχειο

Οι Led Zeppelin στο Μέγαρο

Προβολή της μαγνητοσκοπημένης συναυλίας τους, Celebration Day

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28848-65432.jpg

Δεν υπάρχουν ίσως πιο μυθικά ιερά τέρατα στο hard rock από τους Led Zeppelin, ίσως γιατί είναι αυτοί που γεφύρωσαν την πρώτη εποχή των dirty heavy blues στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με την αποθέωση του ροκ-τεραστίων-μεγεθών των ‘70ς και τη διατήρησαν (με αξιοπρέπεια, όλοι το αναγνωρίζουν) μέχρι σήμερα.

Ίσως όχι ακριβώς μέχρι σήμερα, αλλά η μεγάλη συναυλία επανένωσης που έδωσαν τα εναπομείναντα μέλη της «μεγαλύτερης μπάντας στην ιστορία του ροκ», ο Jimmy Page, o Robert Plant με την τέλεια γερασμένη (ιστορική) φωνή του και ο John Paul Jones, στις 10 Δεκεμβρίου 2007 στο O2 Arena του Λονδίνου πέρασε στην ιστορία των ρεκόρ Γκίνες σαν «η συναυλία με την μεγαλύτερη ζήτησε εισιτηρίων που συνέβη ποτέ». Μόνο online, 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζητούσαν να αγοράσουν το μαγικό χαρτί.

Και όπως λέει το αγαπημένο σλόγκαν του ροκ εν ρολ, «20 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορεί να κάνουν λάθος»: η συναυλία με τον τίτλο «Celebration Day» ήταν ένα συγκλονιστικό σόου φόρμας, δεξιοτεχνίας, αληθινού ροκ και ιστορίας.

Η συναυλία δόθηκε στη μνήμη του Ahmet Ertegun, ιδρυτή της δισκογραφικής εταιρίας Atlantic στην οποία ανήκαν οι Led Zeppelin, ενώ στα ντραμς, στη θέση του μακαρίτη John Bonham ήταν ο γιος του, Jason Bonham.

Τα καλά νέα ήταν ότι η απίστευτη επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική, της συναυλίας, έκανε τους Led Zeppelin να σκεφτούν την επανένωση.

Τα κακά νέα ήταν ότι η προοπτική αυτή ναυάγησε σε χρόνο ίσο με τη διάρκεια του «Black Dog» (4.56).

Τα χτεσινά νέα είναι ότι «το γκρουπ δουλεύει το remastering του καταλόγου τους που θα κυκλοφορήσει μαζί με αρκετά bonus, ακυκλοφόρητο υλικό, μπλα, μπλα, μπλα…».

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η μεγάλη εκείνη βραδιά του 2007, η συναυλία «Celebration Day» μαγνητοσκοπήθηκε σε σκηνοθεσία του Dick Carruthers και βγήκε σε περιορισμένη προβολή (μίας – δύο ημερών) μόνο, σε λίγες αίθουσες, ενώ πρόκειται να κυκλοφορήσει (έρχονται και Χριστούγεννα, you see) σε dvd.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Led Zeppelin με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, όταν ρωτήθηκαν γιατί χρειάστηκαν 5 (πέντε) ολόκληρα χρόνια για να βγει η ταινία, ο John Paul Jones απάντησε «Πέντε χρόνια είναι πέντε λεπτά στο χρόνο των Led Zeppelin».

Χαχα. Καλό. Γεράσαμε όμως, έι ντογκ;

Η ταινία λοιπόν, έχει ήδη προβληθεί στο Ziegfeld Theater του Μανχάταν, στο Hammersmith Apollo του Λονδίνου, στο Βερολίνο, στο Τόκιο, ενώ το ντοκιμαντέρ θα προβάλλουν 1500 μεγάλες οθόνες σε 40 χώρες.

Στην Αθήνα, η μία και μοναδική μας ευκαιρία να δούμε τη συναυλία σε τεράστια οθόνη με ήχο που θα μας ταρακουνήσει τον εγκέφαλο, είναι η προβολή της στο Μέγαρο Μουσικής, στις 16 Νοεμβρίου.

Φτιάξου με το trailer:

 


Info:

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης: 16 Νοεμβρίου 2012/21:00

Η προπώληση άρχισε.  

Τιμές: Φοιτητικά: € 10

Γενική είσοδος: € 15

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ