Αρχειο

Αφήστε το σταυρόλεξο και πιάστε το μονόζυγο

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
28378-64330.jpg

Η χρόνια αντίληψη, ότι για να προλάβεις την άνοια πριν σε βρει, πρέπει να κρατάς τον εγκέφαλο σου απασχολημένο και να συνεχίσεις και στην τρίτη ηλικία, αποδεικνύεται λάθος. Δεν είναι η λύση σταυρολέξων ή η ενασχόληση με άλλες νοητικές ασχολίες όπως το σκάκι και οι γρίφοι η λύση στην πρόληψη της άνοιας.

Σύμφωνα με το BBC, Βρετανοί ερευνητές βρήκαν ότι αυτό που πραγματικά προλαβαίνει παθήσεις του εγκεφάλου όπως η άνοια, είναι η σωματική άσκηση και στις μεγάλες ηλικίες, ενώ δε βρέθηκε κάποιο όφελος στα χόμπι που απευθύνονται σε νοητικές λειτουργίες.

Οι Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου και επί μια τριετία κατέγραφαν τον όγκο του εγκεφαλικού ιστού και την υγεία της λευκής ουσίας σε 638 συνταξιούχους 70 έως 73 ετών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσοι ηλικιωμένοι ασκούνται, έχουν λιγότερες κατεστραμμένες περιοχές στον εγκέφαλο και περισσότερη φαιά ουσία.

Ασκηθείτε, λοιπόν, γιατί και προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο για ασθένειες της τρίτης ηλικίας, όπως ο καρκίνος και η κατάθλιψη, και όπως λένε και οι ερευνητές, ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Χμ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ