- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πρόταση, η οποία επιτρέπει σε δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσα στα δέκα κράτη μέλη είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Για να υιοθετηθεί η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από τους «27» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά να υπερψηφιστεί από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η διαδικασία θα έχει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει, καθώς ο προτεινόμενος φόρος αναμένεται να πλήξει το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου, Σίτι. Την επιθυμία να υπογράψουν υπέρ του νέου φόρου έχουν επίσης εκφράσει η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαράζο δήλωσε «ενθουσιασμένος» με την προθυμία των κρατών μελών απέναντι στην υιοθέτηση αυτής της πρότασης. «Αυτός ο φόρος μπορεί να αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ένα εισόδημα για τα κράτη μέλη που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έχει να κάνει με την απόδοση δικαιοσύνης – το βάρος της κρίσης δεν μπορεί να πέφτει μόνο στους ώμους των πολιτών, αλλά να μοιράζεται εξίσου ο χρηματοοικονομικός τομέας», είπε ο Πορτογάλος επίτροπος.
Ο φόρος αναμένεται να φτάνει στο 0,1% για τις μετοχές, τα ομόλογα και άλλα χρεόγραφα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ούτως ώστε να συγκεντρώνεται, σε ετήσια βάση, ένα ποσό περίπου 57 δισ. ευρώ στην κλίμακα της ΕΕ.