Αρχειο

Τα δυνατά σημεία της Ελλάδας για ανάπτυξη

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H απάντηση στην ύφεση είναι μόνο μία: ανάπτυξη.

Υπάρχουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται σοβαρά και υπεύθυνα, στην αναζήτηση νέων τρόπων ανάπτυξης και βελτίωσης της θέσης τους στην αγορά.

Καινοτομία, σύγχρονες εγκαταστάσεις, έμπειρο προσωπικό – τα όπλα τους.

Όσο κι αν ακούγεται δύσκολο σε αυτή την εποχή, υπάρχουν εταιρίες που όχι μόνο αυξάνουν τον κύκλο των εργασιών τους και τα κέρδη τους αλλά θέτουν βάσεις και για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στο μέλλον.

Η Hellastat αναζήτησε, βάσει ειδικής μεθοδολογίας που έχει αναπτύξει, τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσπαθώντας να αναδείξει και αυτή την πλευρά της οικονομίας.

Στην έρευνα της Hellastat παρουσιάζονται οι 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείας στην Ελλάδα. Κάποιες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, άλλες είναι θυγατρικές ομίλων, πολλές εδρεύουν στην περιφέρεια ενώ κάποιες από αυτές προέρχονται από κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ο κοινός παρονομαστής όμως όλων των παρουσιαζόμενων εταιρειών είναι πως καταφέρνουν να πετυχαίνουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και αυτό που φαίνεται είναι οι τομείς όπου «βρίσκεται το μέλλον»:

  • Διαχείριση και ανακύκλωση σκουπιδιών

Κλάδος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και είναι επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων όγκων αποβλήτων στην Ελληνική επικράτεια. Σε χώρα με ανεπαρκείς υποδομές και με στόχους και χρονοδιαγράμματα που πιέζουν από το νομοθετικό πλαίσιο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μέλλον ανήκει σε εταιρίες που μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό – όπως είναι η ΕΠ.ΑΝ.Α. Επεξεργασίας Αποβλήτων και η ΑΜΕΚΩΝ Επεξεργασίας Μετάλλου.

  • Η Ελλάδα αγαπάει την μπύρα.

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών όχι μόνο αντέχει τις πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης αλλά και αναπτύσσεται ταχύτατα και δυναμικά και, μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις επεκτείνονται και πέρα από τα Ελληνικά σύνορα όπως είναι η ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Κομοτηνή. Η ελληνική μπύρα ανώτερης ποιότητας Βεργίνα που παράγεται εκεί, εξάγεται σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Αλβανία.

  • Σουβλάκι για πάντα.

Καθιερωμένο πλέον ως "εθνικό" φαγητό δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν εταιρείες όπως η ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Food Service, με εξειδίκευση στην παραγωγή και διανομή τροφίμων για μαζική εστίαση όπως γύρος, σουβλάκι, μπιφτέκι κ.α.

  • Το ελληνικό γιαούρτι.

Χάρη στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών γαλακτοκομικών αλλά και στην εκμετάλλευση των σωστών ευκαιριών από ανθρώπους με όραμα και προγραμματισμό, στη λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες μπαίνει και η γαλακτοβιομηχανία ΡΟΔΟΠΗ.

Καινοτομία & έρευνα στην Ελλάδα.

Σημαντική περίπτωση η εταιρεία ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ. Όταν μία παρέα νέων επιστημόνων από το τμήμα τεχνολόγων του ΑΠΘ παράγει και πουλάει εφαρμογές στη διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία, παρέχει αεροδιαστημικές λύσεις και διαρκώς αυξάνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της, αυτό σημαίνει ότι το πνευματικό κεφάλαιο της χώρας είναι η «βαριά βιομηχανία» του αύριο.

  • Θεραπεία & διακοπές.

Το ελληνικό κλίμα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους πόρους προς εκμετάλλευση που διαθέτουμε. Όταν δε αυτό συνδυαστεί με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό σε μία καινοτόμα ιδέα όπως αυτή της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ Α.Ε. τότε η ανάπτυξη ισχυροποιείται και επεκτείνεται και σε άλλες θεραπείες και γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellastat, ανέφερε: "Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι, παρά την ύφεση, υπάρχουν ακόμα εταιρείες που όχι μόνο αντέχουν αλλά καταφέρνουν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Βρέθηκαν 20 εταιρείες που αντεπεξήλθαν και είναι εθνικοί πρωταθλητές. Υπάρχουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους και μάλιστα νέων επιχειρηματιών οι οποίες είναι εξίσου δυναμικές & καινοτόμες. Το ζητούμενο είναι εάν αυτές οι εταιρείες θα αποτελέσουν το παράδειγμα ώστε να δοθεί γρήγορα στην οικονομία μας η ώθηση".