Αρχειο

Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται

Η νέα δομή αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27787-62968.jpg

Με στόχο τη συλλογή και διάθεση αγαθών σε άπορα άτομα και οικογένειες που δεν έχουν πρόσβαση σε όσα είναι απαραίτητα για την καθημερινή διατροφή και διαβίωσή τους, ο Δήμος Αθηναίων έθεσε από τον Ιούλιο σε (πιλοτική) λειτουργία μια νέα δομή αλληλεγγύης, με τη χαρακτηριστική ονομασία Κόμβος Αλληλοβοήθειας.

Σύνθημα είναι «Ό,τι σου περισσεύει, κάποιος το χρειάζεται». Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που «χρειάζονται». Ήδη οι δικαιούχοι είναι περίπου 4.300, με αναλογία 3 Έλληνες προς 2 μετανάστες, με την ομάδα του Κόμβου να προσπαθεί να κάνει γνωστή την παρουσία του σε ανθρώπους που είναι αποκομμένοι από την πληροφόρηση, άρα και από τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή μαζί του. Η βασική διαφορά του Κόμβου με άλλες αντίστοιχες δομές είναι ότι λειτουργεί «διακριτικά». Για παράδειγμα, δεν είναι σαν το συσσίτιο όπου στέκονται στην ουρά εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά ο κάθε δικαιούχος ειδοποιείται τηλεφωνικά και ανά 7 – 10 ημέρες καλείται να παραλάβει είδη πρώτης και όχι μόνο ανάγκης, που θα του επιτρέψουν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες για ένα αντίστοιχο διάστημα – μέχρι την επόμενη φορά.

Για να γίνει κάποιος δικαιούχος το εισόδημά του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις €7.000 (ατομικό) ή τις €12.000 (οικογενειακό). Προσκομίζοντας φωτοτυπίες από εκκαθαριστικό ή βιβλιάριο απορίας, ταυτότητας και ενός λογαριασμού που να δείχνει ότι είναι κάτοικος του δήμου, εγγράφεται αυτομάτως και σε πρώτη φάση παίρνει μια τσάντα που μπορεί να έχει λάδι, αλεύρι, μακαρόνια, όσπρια, χαρτιά υγείας, απορρυπαντικά, βρεφικές κρέμες, πράγματα που αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις διαθεσιμότητες, οι οποίες με τη σειρά τους αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις δωρεές που κάνουν πολίτες ή εταιρίες.

Το 80% των προσφορών στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων προέρχονται από εταιρίες και το 20% από πολίτες. Βρίσκεται στη Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, στο παλιό φρουραρχείο, ακριβώς απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης και λειτουργεί τις καθημερινές 9-5, ώρες που μπορείτε να δίνετε τις προσφορές σας. Τις ίδιες ώρες απαντά και η τηλεφωνική γραμμή 15422. Στο www.cityofathens.gr/ethelontismos μπορείτε να συμπληρώσετε φόρμα εθελοντή.


Διαβάστε όλο το δημοσιογραφικό αφιέρωμα της Athens Voice στην Παγκόσμια Μέρα Κατά της Φτώχειας εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ