- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μία νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του βρετανικού επιστημονικού περιοδικού Scientific Reports σύμφωνα με την οποία τα κατοικίδια σκυλιά τα οποία έζησαν τον σεισμό του 2011 στην επαρχία της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια περιπλανήθηκαν αδέσποτα, πάσχουν από μετατραυματικό σοκ, ακόμα και τώρα, ενάμιση χρόνο μετά.
Στην έρευνα που έγινε, στα πλαίσια του προγράμματος επανένταξης των σκύλων, από ομάδα του πανεπιστημίου του Azabu της Ιαπωνίας, μελετήθηκε η συμπεριφορά εγκαταλελειμμένων ζώων τα οποία έχασαν τον ιδιοκτήτη τους στο καταστροφικό τσουνάμι και στο πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε το 2011, με άλλα ζώα, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί το 2009 και το 2010, πριν τον σεισμό. Όπως φάνηκε, τα σκυλιά τα οποία επέζησαν της Φουκουσίμα είχαν επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, 5 με 10 φορές υψηλότερα από εκείνα των άλλων αδέσποτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όπως και με τους ανθρώπους, το ίδιο και στα ζώα συντροφιάς, η περίοδος των ψυχολογικών επιπτώσεων από μεγάλες καταστροφές, έχει μεγάλη διάρκεια».
Τα σκυλιά της Φουκουσίμα, σε σχέση με τα άλλα, άλλης περιοχής, ήταν λιγότερα επιθετικά σε άγνωστους ανθρώπους αλλά λιγότερο εκδηλωτικά σε εκείνους που τα φρόντιζαν με αγάπη στη διάρκεια του προγράμματος, καθώς και πιο δύσκολα στην εκπαίδευσή τους. Συμπεριφορά που βελτιώθηκε αλλά όχι πολύ, μέσα στις 10 εβδομάδες της διάρκειας του προγράμματος.
Όλα τα ζώα, μετά το τέλος της έρευνας, υιοθετήθηκαν από καινούργιους ιδιοκτήτες.
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο κατοικίδια ζώα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα μετά το τσουνάμι. Οι φιλοζωικές οργανώσεις αμέσως είχαν επιδοθεί σε εκστρατεία διάσωσης και περισυλλογής των ζώων, αλλά ένα μήνα μόνο μετά την καταστροφή οι Ιαπωνικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία απαγόρευε τη διάσωση και τάισμα των αδέσποτων ζώων, προωθώντας τη λύση της λιμοκτονίας τους μια και ο ηθικός τους κώδικας θεωρεί την ευθανασία ατιμωτική!
Στην «ευθανασία» προχώρησαν οι αρχές μόνο στα μεγάλα ζώα που είχαν απομείνει από την καταστροφή, όπως άλογα και βοοειδή. Όπως κατήγγειλαν φιλοζωικές οργανώσεις, στα ζώα γίνονταν ενέσεις με απολυμαντικό οι οποίες επέφεραν θάνατο μαρτυρικό – και καθόλου «ευ»θανασία.