Αρχειο

Κίνα vs Ιαπωνίας για το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου πρόκειται να ανακοινωθεί ο νικητής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτή τη στιγμή, δύο είναι τα μεγάλα φαβορί που «κονταροχτυπιούνται» για το βραβείο: ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι και ο Κινέζος Μο Γιαν.

Ο 63χρονος Μουρακάμι δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο επιφανέστερος Ιάπωνας λογοτέχνης εν ζωή, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς στον κόσμο και ένα από τα φαβορί τα τελευταία χρόνια για το βραβείο. Το τελευταίο του βιβλίο, 1Q84 (2009) θεωρείται από πολλούς το magnum opus του.

Ο 57χρονος Γιαν είναι λιγότερο γνωστός. Για την ακρίβεια, είναι ελάχιστα γνωστός έξω από την Κίνα. Το γεγονός ότι είναι πολύ λιγότερο αναγνωρίσιμη φιγούρα στα παγκόσμια γράμματα σε σχέση με τον Μουρακάμι δεν συνιστά απαραίτητα μειονέκτημα: ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια τα Νόμπελ επιλέγουν λογοτέχνες με σχετικά περιορισμένη διεθνή απήχηση (βλ. τη Χέρτα Μίλερ το 2009).

Το ενδεχόμενο βράβευσης του Γιαν έχει προκαλέσει μία μίνι αναταραχή στους λογοτεχνικούς κύκλους της Κίνας, αφού αρκετοί συνάδελφοί του θεωρούν πως δεν το αξίζει και περιφρονούν τη σημασία του βραβείου. Από την άλλη, ορισμένοι χαιρετίζουν μία πιθανή νίκη του Γιαν σαν γενικότερη νίκη της κινέζικης λογοτεχνίας. Μέχρι τώρα δεν έχει βραβευθεί ποτέ Κινέζος με Νόμπελ Λογοτεχνίας: όταν ο Γκάο Ζίνγιαν είχε κερδίσει το 2000, είχε ήδη πολλά χρόνια πριν χάσει την κινέζικη υπηκοότητα για χάρη της γαλλικής.

Ο Γιαν προηγείται στα στοιχήματα του Unibet.com, με πιθανότητες νίκης 4,5/1 και ακολουθεί καταπόδας ο Μουρακάμι με 4/1. Ακολουθούν ο Ολλανδός Κέες Νόοτεμποομ, η Ιταλίδα Ντάτσια Μαραΐνι, η Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Όουτς (όλοι με 15/1) και η Καναδή Άλις Μονρό (18/1).

Αντίθετα, το άλλο site στοιχημάτων, το Ladbrokes.com φέρνει πρώτο τον Μουρακάμι με πολύ υψηλά ποσοστά (2/1) και ακολουθούν ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Τρέβορ (7/1), ο Γιαν, η Μονρό, ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας (όλοι 8/1) και ο Αμερικανός μουσικός Μπομπ Ντίλαν (10/1). Ο Ντίλαν, παρότι ακούγεται – και προωθείται πολύ – τα τελευταία χρόνια, δεν έχει βέβαια πραγματικά πιθανότητες για το βραβείο, έχοντας να επιδείξει πολύ περιορισμένο όγκο έργου.

Το Ladbrokes.com έχουν πέσει βέβαια πολλές φορές έξω στα στατιστικά τους. Από την άλλη, οι δημιουργοί του site ξέρουν να αυτοσαρκάζονται: στον πάτο της λίστας των πιθανών βραβευθέντων με Νόμπελ Λογοτεχνίας βρίσκεται η… Ε. Λ. Τζέιμς, συγγραφέας του σοφτ πορνό/αρλεκινοειδούς «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι», με πιθανότητες νίκης 500/1! Ήτοι, αν επιλέξεις την Τζέιμς για νικήτρια και βάλεις ένα δολάριο και κερδίσει αυτή (λέμε τώρα), τσεπώνεις 500 δολάρια.