Αρχειο

Η Άγνωστη ζωή των Άλλων

Νέοι κινηματογραφούν από κοινού την κατάσταση σε Ελλάδα και Γερμανία

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27119-61792.jpg

«Ελιές, κρασί, ηλιοβασίλεμα στη θάλασσα, μουσική και πανηγύρια στους δρόμους με ζεστούς ανθρώπους …. Οι στοχασμοί μεγάλων φιλοσόφων … Το λίκνο της δημοκρατίας … Η εικόνα ενός καταχρεωμένου, ανήμπορου κράτους που οι πολίτες τους διαμαρτύρονται οργισμένοι κατά των μέτρων που τους υπαγορεύουν ξένες κυβερνήσεις».

Sinah, 17 χρονών

«Πήγαμε στη Γερμανία και ήρθαν στην Ελλάδα για να καταρρίψουμε όλοι μαζί τα στερεότυπα, γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μαζί και το θέλουμε!»

Μαριάννα (Αθήνα), 16 χρονών

«Η Γερμανία για μένα είναι … λουκάνικα, κρύοι χειμώνες, ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο Χίτλερ, η μπύρα, η Μερσεντές, το Goethe-Institut, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2006, η Λένα που κέρδισε στη Γιουροβίζιον, κανένα όριο ταχύτητας στις άουτομπαν, οι Scorpions …»

Χρήστος, 15 χρονών

«Έχετε γκρι κτήρια, αλλά είστε χρωματιστοί άνθρωποι. Ενώ αντίθετα, σε μας τα κτήρια είναι χρωματιστά, αλλά είμαστε γκρίζοι μέσα μας»

Michael, 19 χρονών

«Σήμερα ζούμε κατά κάποιον τρόπο σε πόλεμο με τα λεφτά της Γερμανίας»

Άγης, 15 χρονών

«Η αίσθηση που σου δίνει η Ελλάδα είναι αυτή μιας μοντέρνας χώρας. Μπορούσα ανέκαθεν να ταυτιστώ με τους κατοίκους της. Και ξαφνικά αυτή η χώρα βρίσκεται σε πολιτική και οικονομική κρίση. Με θίγει αυτό πολύ. Δεν θα ‘θελα να περάσω ποτέ κάτι τέτοιο κι ούτε μπορώ να φανταστώ ότι θα ‘πρεπε να στερηθώ εντελώς κανονικά πράγματα όπως διακοπές και χόμπυ».

Josephine, 17 χρονών

Είναι 6 «εικόνες» παιδιών από Ελλάδα και Γερμανία για τις δύο χώρες. Έξι παιδιών από τα δέκα τέσσερα που πήραν την κάμερα στο χέρι προσπαθώντας να κατανοήσουν την πραγματικότητα για τους Έλληνες και τους Γερμανούς στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Στις αρχές του 2012 (Ιανουάριος) οι νέοι από την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Κολωνία (Bergisch-Gladbach) για να γυρίσουν από κοινού τα 3 ντοκιμαντέρ για τη Γερμανία και το Φεβρουάριο του 2012 οι Γερμανοί ήρθαν στην Αθήνα, όπου από κοινού πάλι γύρισαν τα 3 ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά θα προβληθούν όλα στο Goethe-Institut Athen (στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του στην Αθήνα).

Τα ντοκιμαντέρ «στεγάζονται» κάτω από τον τίτλο: «Η Άγνωστη ζωή των Άλλων» και γυρίστηκαν στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, που γεννήθηκε από τους κινηματογραφιστές Vera Schöpfer και Dieter Bongartz (ιδρυτές του δικτύου Screenagers) κι αυτήν την ιδέα ενστερνίστηκαν και υλοποίησαν μαζί τους το Σχολειό Kreativitätsschule στο Bergisch-Gladbach, το Goethe-Institut Athen και το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την προώθηση του Ντοκιμαντέρ Story Doc.

Για τους σκοπούς του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν τέλη του 2011 δυο εργαστήρια στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach, στα οποία οι νεαροί συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις ιδέες τους για τα ντοκιμαντέρ.

Οι ταινίες

ATHENS CALLING (30´)

των Ruben Bohnet, Michael Fetter Nathansky, Αναστασίας Ρεπούλιου, Κωνσταντίνου Σπανομαρίδη

12 Φεβρουαρίου 2012: Διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά των μέτρων λιτότητας. Πάνω από 40 κτήρια καίγονται, μεταξύ αυτών και 3 κινηματογράφοι. Γιατί αυτές οι επιθέσεις κατά των χώρων της τέχνης; Οι νεαροί Γερμανοί και Έλληνες περιδιαβαίνουν την πόλη, αναζητώντας απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα.


MARIA MOTJER MILANES – RECUERDOS (45´)

των Michael Fetter Nathansky, Sinah Käding, Αναστασίας Ρεπούλιου,

Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου

Πώς θυμόμαστε έναν αγαπημένο άνθρωπο; Τρυφερό κινηματογραφικό πορτραίτο της τραγουδίστριας Maria Mojter Milanes και της μπάντας της, που απεικονίζει ταυτόχρονα τη ζωή Ισπανών μεταναστών στη Γερμανία.


THE BRIDGE (20´)

των Χρήστου Γαμπρίτσου, Adna Islamovic, Όλγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου

Ο μαθητής Σόλων Καρυδάκης χάνει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Λ. Κηφισίας. Το σχολειό του αγωνίστηκε για δυο ολόκληρα χρόνια για μια γέφυρα πεζών στο επικίνδυνο σημείο. Και τα κατάφερε.


PRIVATE TALKS – A GERMAN-GREEK VIDEO SESSION (20´)

των Χρήστου Γαμπρίτσου, Josephine Mäder, Μαριάννας Σερβετά, Felix Zilles-Perels

Οι κινηματογραφιστές αφηγούνται τη δική τους συνάντηση στην Αθήνα και στο Bergisch-Gladbach. Μια συνάντηση κόντρα στη δυσπιστία και την εχθρότητα.


HOL` DOCH DIE POLIZEI – CALL THE COPS! (15´)

των Ruben Bohnet, Adna Islamovic, Όλγας Λατουσάκη, Αγγέλας Ντέρου

Σπίτι υπό κατάληψη στην Κολωνία. Το ντοκιμαντέρ παρατηρεί έναν αυτοδιοικούμενο χώρο ζωής νεαρών ανθρώπων, ο οποίος απειλείται διαρκώς με κλείσιμο.


THIRSTY (15´)

των Sinah Käding, Χλόης Παρέ-Αναστασιάδου, Ειρήνης Σερβετά

Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κωφοί παίρνουν μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής. Είναι οι κωφοί καλλιτέχνες όπως όλοι οι άλλοι; Ή έχουν άλλες, δικές τους προσβάσεις στον ορατό κόσμο; (Σε αγγλική και ελληνική νοηματική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους).

Παρασκευή 5/10, 19:30. Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, 210 3661.000.

Είσοδος ελεύθερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ