Αρχειο

Google και εκδότες κατέληξαν σε συμφωνία για τα σκαναρισμένα βιβλία

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Normal
0

false
false
false

EL
ZH-CN
X-NONE

Σε διακανονισμό εκτός δικαστηρίου κατέληξαν η Google και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, μετά από μία επτάχρονη αντιδικία γύρω από την υπηρεσία Google Books.

Από το 2005, η υπηρεσία Google Books, που προσφέρει βιβλία (είτε αποσπάσματα είτε ολόκληρα) σε ψηφιοποιημένη μορφή, έχει υπάρξει πηγή μόνιμης διαμάχης.

Εδώ και δέκα περίπου χρόνια, βρίσκεται υπό εξέλιξη το συγκεκριμένο πρότζεκτ της Google, που φιλοδοξεί κάποτε να έχει σε σκαναρισμένη μορφή κάθε βιβλίο που εκδόθηκε ποτέ στον κόσμο. Μέχρι σήμερα, η Google έχει σκανάρει περί τα 20 εκατομμύρια βιβλία.

Όμως το 2005, ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών άσκησε μήνυση κατά της Google. Η αιτιολογία της; Ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει άδεια από τους εκδότες ή συγγραφείς των βιβλίων που διαθέτει προς ανάγνωση.

Μετά από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων, οι δύο αντίδικοι κατέληξαν σε διακανονισμό εκτός δικαστηρίου. Ο χαμένος τη συμφωνίας φαίνεται να είναι η Google: βάσει του διακανονισμού, οι εκδότες στις ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι ποια βιβλία θα ψηφιοποιούνται. Επιπλέον, τα περισσότερα βιβλία θα είναι διαθέσιμα για ελεύθερη ανάγνωση μόνο σε ένα ποσοστό 20%, ενώ το υπόλοιπο θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να το αγοράζει στο Google Play, μία εφαρμογή της Google για Android.