Αρχειο

22 χρόνια μία Γερμανία

Δε θέλει να πατήσει πόδι στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26996-61592.jpg

Κι όμως. Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την επανένωση, περισσότεροι από ένας στους πέντε πρώην «Δυτικογερμανούς» παραδέχεται πως δεν έχει και δε θέλει να πατήσει πόδι στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία. Δημοσκόπηση που δημοσίευσε με αφορμή την επέτειο η εφημερίδα ‘Bild’ διαπιστώνει ότι το 21% των Wessis (οι Δυτικοί) δεν έχει διασχίσει τα σύνορα ούτε για μια επίσκεψη στους ανατολικούς εξάδελφους. Εν αντιθέσει, μόνο ένα 9% των Ossis (οι Ανατολικοί) δεν έχει βρεθεί στο δυτικό τμήμα της χώρας. Και φυσικά ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι διαφέρουν σε νοοτροπία, σκέψη και στον τρόπο ζωής. Το κλισέ είναι ότι η ατμομηχανή της Γερμανίας παραμένει στη δύση, γιατί εκεί είναι καλύτερες οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθολογικές προοπτικές. Οι Δυτικοί θεωρούν τους Ανατολικούς «τεμπέληδες». Θεωρούν, επίσης, ότι ακριβοπλήρωσαν την επανένωση μέσω φόρων που έγιναν επιδοτήσεις στα ανατολικά κρατίδια για να ορθοποδήσουν.

Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωσήφ Χατζηιωσήφ σε κείμενό του με τίτλο Αστοχίες και στοχεύσεις της οικονομικής πολιτικής «Τα χρόνια 1991-1993, στην πρώην Ανατολική Γερμανία, πουλήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες επιχειρήσεις, συχνά ως απλά ακίνητα, και βρέθηκαν στο δρόμο 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Οι αγοραστές ήταν γνωστές δυτικογερμανικές και μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, μαζί με εκατοντάδες τυχάρπαστους επιχειρηματίες ποικίλων προελεύσεων. Η αξία της κρατικής βιομηχανίας της Ανατολικής Γερμανίας είχε εκτιμηθεί ανάμεσα σε 200 και 600 δισεκατομμύρια μάρκα. Από τη ρευστοποίησή της όμως η Treuhand εισέπραξε μόνο 44 δισεκατομμύρια και πήρε υποσχέσεις από τους αγοραστές ότι θα επένδυαν άλλα 170 δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις που απέκτησαν».Ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Εν τω μεταξύ, τα δύο υψηλότερα πολιτικά αξιώματα της Γερμανίας ανήκουν στους Ossis. Η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ γεννήθηκε μεν στο δυτικό λιμάνι του Αμβούργου, αλλά πολιτικά «ανδρώθηκε» στην Ανατολή. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ γεννήθηκε στο ανατολικό Ροστόκ. Έχει δηλώσει Ήταν δεινός αντικομουνιστής και αγωνιστής των πολιτικών δικαιωμάτων. Η στήριξη των ανατολικών κρατιδίων θα συνεχιστεί μέχρι το 2019 όταν πια η μία Γερμανία θα έχει τριανταρίσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ