Αρχειο

Θύμα βιασμού και κατηγορούμενη

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τυνησία καταγγέλλουν ότι, από τότε που οι Ισλαμιστές ήρθαν στην εξουσία μετά την περσινή εξέγερση, οι αστυνομικοί παρενοχλούν τις γυναίκες συστηματικά.

Τελευταίο παράδειγμα, μια νεαρή γυναίκα, η οποία κατηγορείται από τους αστυνομικούς βιαστές της για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Σεπτέμβρη. Η γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρίσκονταν στο αυτοκίνητο, όταν 3 αστυνομικοί τους συνέλαβαν σε «ανήθικη στάση». Οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς οδήγησαν την κοπέλα στο αστυνομικό αυτοκίνητο, όπου τη βίασαν, την ώρα που ο τρίτος πέρασε στον αρραβωνιαστικό χειροπέδες, αναγκάζοντας τον να βγάλει χρήματα από το ATM και να του τα δώσει.

Οι αστυνομικοί βρίσκονται ήδη πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αντιμετωπίζοντας μέχρι και θανατική ποινή. Παρόλα αυτά, ποινή φυλάκισης αντιμετωπίζει η γυναίκα και ο σύντροφος της, για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Οι αστυνομικοί, που τους είχαν αφήσει ελεύθερους, δεν είχαν στο μεταξύ προβεί σε καμιά κατηγορία, μέχρι που το ζευγάρι κατέθεσε εναντίον τους και θυμήθηκαν τι τους ενόχλησε όταν σταμάτησαν δίπλα στο αυτοκίνητο του ζευγαριού.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι αρχές προσπαθούν συστηματικά να μετατρέψουν τις γυναίκες θύματα βιασμών σε θύτες, για να προστατέψουν τους βιαστές τους και να αποτρέψουν άλλες γυναίκες από τις καταγγελίες. Ένα μήνα πριν, απέρριψαν την παραίνεση του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της προκατάληψης εναντίον των γυναικών.