- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια νέα και βελτιωμένη μάτια στο σύμπαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου «Χαμπλ» δημιούργησαν οι αστρονόμοι της Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, NASA. Συγκεκριμένα κατάφεραν να συγκεντρώσουν και συνενώσουν σε μια νέα συνθετική φωτογραφία περισσότερες από 2.000 εικόνες που το τηλεσκόπιο έχει τραβήξει τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η εικόνα με την ονομασία «Hubble eXtreme Deep Field» ή απλώς XDF, καλύπτει ένα μικρό μόνο κομμάτι του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου (μικρότερο από τη διάμετρο της πανσελήνου) στην κατεύθυνση του αστερισμού της Καμίνου και προσθέτει άλλους 5.500 γαλαξίες στις προηγούμενες ανάλογες φωτογραφίες XDF του τηλεσκοπίου από το 2003, οι οποίες αφορούσαν το ίδιο τμήμα του ουρανού. Οι πιο αχνοί από αυτούς τους γαλαξίες έχουν φωτεινότητα μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό αυτού που μπορεί να δει το γυμνό μάτι.
Η νέα φωτογραφία απαθανατίζει νεαρούς και πανάρχαιους γαλαξίες, αλλά και ουράνια αντικείμενα, τα πιο μακρινά από τα οποία έχουν ηλικία μόλις 450 εκατ. ετών μετά τη «Μεγάλη Έκρηξη» του σύμπαντος. Μια έκρηξη που συνέβη πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.
ΛΧ